Nieuwsuur

NPO 2

Actualiteiten

NPO 2 14 Januari 2021 21:30 - 22:20
Het nieuws met achtergronden, duiding en analyse. Presentatie door Mariëlle Tweebeeke of Jeroen Wollaars, of door invalpresentatoren Eelco Bosch van Rosenthal of Petra Grijzen.
Met in deze uitzending:
* Asscher geen lijsttrekker, wie wel?
Lodewijk Asscher wordt toch geen lijsttrekker van de PvdA. Hij heeft zijn kandidatuur ingetrokken. De discussie over zijn persoon maakt het hem niet mogelijk lijsttrekker te zijn. Asscher lag bij een deel van zijn eigen partij onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. In het vorige kabinet was hij vicepremier en minister van Sociale Zaken en droeg daarom medeverantwoordelijkheid voor de misstanden. De coalitiefracties overleggen vandaag intern over de politieke situatie.

* Wie neemt het stokje over van Angela Merkel?
Duitsland staat aan de vooravond van een grote verandering. Angela Merkel was zestien jaar bondskanselier en geeft nu als partijleider van het CDU het stokje door. Een nieuw begin na het tijdperk-Merkel. De grote vraag is: wie wordt haar opvolger? De drie gegadigden zijn alle drie man, maar politiek verschillen ze nogal. Komend weekend bepaalt het CDU op een (digitaal) partijcongres wie de nieuwe partijvoorzitter wordt.

* De risico's van de Britse variant.
Het kabinet en experts maken zich grote zorgen over het oprukken van de Britse variant van het coronavirus. De mutatie is een stuk besmettelijker dan het 'gewone' coronavirus. Wat is er verder bekend over de Britse variant en zijn er extra maatregelen nodig om de verspreiding ervan tegen te gaan? Een gesprek met verschillende deskundigen, onder wie arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten.

Kijk via ondemand

Meer tips

Over dit programma

Titel

Nieuwsuur

Aflevering

13 van 351

Seizoen

2021

Premiere

2021

Presentator

Mariëlle Tweebeeke

Zender

NPO 2

Omroep

NOS/NTR

Genre

Nieuws/Actualiteiten

Subgenre

Actualiteiten

Land

NL

Ondertiteling

Ja