Nieuwsuur

NPO 2

Actualiteiten

NPO 2 5 Mei 2021 21:30 - 22:10
Het nieuws met achtergronden, duiding en analyse. Presentatie door Mariëlle Tweebeeke of Jeroen Wollaars, of door invalpresentatoren Eelco Bosch van Rosenthal of Petra Grijzen.
Met in deze uitzending:

* 50Plus-top rollend over straat.
Opnieuw gaat de top van de politieke partij 50Plus rollend over straat. Na de grote nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen waarbij de partij slechts één zetel overhield, hangt fractieleider Liane den Haan nu de vuile was buiten. Zij stelt in een interne evaluatie van de verkiezingscampagne dat het hoofdbestuur van de partij haar in de campagne heeft "gesaboteerd, gepest en geïntimideerd".
Tijdens de campagne erkende Den Haan al in Nieuwsuur dat er verdeeldheid is in de partij. Haar uithaal van vandaag is een reactie op de bijtende kritiek die het bestuur onlangs op haar uitte. Komende zaterdag houdt de partij een algemene ledenvergadering om een nieuw hoofdbestuur te kiezen.

* Merkels 5 mei-lezing.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar 5 mei-lezing, vanuit Berlijn, Nederland bedankt voor de verzoening na de Tweede Wereldoorlog. "Wij Duitsers zullen nooit vergeten dat Nederland ons de hand reikte. Wij zullen altijd dankbaar zijn dat hieruit de Duits-Nederlandse vriendschap is voortgekomen." Hoe bijzonder is het dat Merkel vandaag sprak en wat zegt het over de historische spanningen tussen Nederland en Duitland? Te gast is Hanco Jürgens, onderzoeker bij het Duitslandinstituut.

* Een referendum over een referendum.
De Schotten gaan morgen naar de stembus voor de verkiezing van een nieuw parlement. Eén vraag zal domineren: krijgen ze een nieuw onafhankelijkheidsreferendum? Het is nog maar zeven jaar geleden dat een meerderheid van de Schotten onafhankelijkheid verwierp. Maar door brexit en de pandemie is de kwestie als een boemerang teruggekeerd in de Britse politiek. Een vooruitblik met correspondent Tim de Wit.

Kijk direct

Over dit programma

Titel

Nieuwsuur

Aflevering

122 van 351

Seizoen

2021

Premiere

2021

Presentator

Eelco Bosch van Rosenthal

Zender

NPO 2

Omroep

NOS/NTR

Genre

Nieuws/Actualiteiten

Subgenre

Actualiteiten

Land

NL

Ondertiteling

Ja