Op1

NPO 1

NPO 1 

27 Maart 2020

 23:50 - 00:55

h
Talkshow met wisselende presentatieduo's, live vanuit Amsterdam. Met roulerende duo's van verschillende omroepen onderstreept 'Op1' de veelzijdigheid van de NPO. Een herkenbaar programma met elke dag dezelfde vorm en een wisselende signatuur, waarin duiding van actualiteit en reflectie op de waan van de dag een belangrijke plaats innemen.
Met in deze uitzending:
* Vandaag zijn er in totaal 8603 bevestigde besmettingen met het coronavirus. 546 mensen zijn aan de gevolgen overleden. Het RIVM zegt zelf het volgende over de nieuwe cijfers: “Het aantal gemelde mensen dat is overleden aan COVID-19 neemt landelijk nog steeds toe. Het aantal gemelde nieuwe ziekenhuisopnames en Intensive Care opnames lijkt wat minder snel toe te nemen.”

Het coronavirus wordt niet alleen overgebracht door middel van niezen, ook via praten kan het virus worden verspreid. De anderhalve meter afstand is daarom van cruciaal belang, zegt viroloog Ab Osterhaus, die door sommige wetenschappers en journalisten wordt weggezet als dissidente paniekzaaier. Zaait hij inderdaad paniek of heeft hij een profetische blik?

* Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma is de nieuwe speciaal coronagezant. Zijn belangrijkste taak? Het tekort aan coronatests moet zo snel mogelijk worden weggewerkt. Hoe wil Sijbesma dit voor elkaar te krijgen? Bij Op1 is hij vanavond te gast.

* In de meeste gemeenten gaan deze en volgende week de loketten open waar zzp’ers die door de coronacrisis hun inkomsten kwijt zijn, een uitkering kunnen aanvragen. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark legt bij Op1 uit hoe het werkt.

* Irma Sluis werd in no-time bekend als de gebarentolk naast premier Mark Rutte. Essentieel in deze tijd voor doven en slechthorenden, omdat bij grote gebeurtenissen als deze corona-crisis de context van alle maatregelen en waarschuwingen heel belangrijk is. We praten hierover met Irma Sluis en met Sam Onclin. Zij is sinds haar geboorte doof. Corrie Tijsseling is ook te gast, zij pleit als dove en pedagoog al jaren voor erkenning van gebarentaal als officiële taal.

* De coronamaatregelen van anderhalve meter afstand en een verbod op grote bijeenkomsten komen hard aan bij mensen die afscheid moeten nemen van hun naasten en geliefden. Een groep van 30 mag bij uitvaarten aanwezig zijn. Er wordt ook meer gebruik gemaakt van videoverbindingen, om zo toch een laatste eer te kunnen bewijzen. Uitvaartbegeleidster Simone Remmen doet er alles aan om in deze rare tijd een waardig afscheid te organiseren.

* De 95-jarige Mien, moeder van Albertine Roffelsen-Savelkouls, is deze week overleden. Met behulp van familie en de gemeenschap in Appelterm, waar Mien zeer geliefd was, wist Albertine een bijzondere uitvaart te organiseren, ondanks de coronacrisis.
Opslaan

Over dit programma

Titel

Op1

Aflevering

60 van 107

Seizoen

1

Premiere

2020

Presentator

Sophie Hilbrand, Hugo Logtenberg

Zender

NPO 1

Omroep

BNNVARA/EO/MAX/WNL

Genre

Informatief

Land

NL

Ondertiteling

Ja

Kijk via on demand

NPO Start

NPO Start

Kijk