Op1

NPO 1

Talkshow

NPO 1 16 September 2020 22:20 - 23:20
Talkshow met wisselende presentatieduo's, live vanuit Amsterdam. Met roulerende duo's van verschillende omroepen onderstreept 'Op1' de veelzijdigheid van de NPO. Een herkenbaar programma met elke dag dezelfde vorm en een wisselende signatuur, waarin duiding van actualiteit en reflectie op de waan van de dag een belangrijke plaats innemen.
Met in deze uitzending:

* Xander van der Wulp bespreekt de Algemene Politieke Beschouwingen
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsplannen voor volgend jaar, traditiegetrouw op de dag na Prinsjesdag. Dit is niet alleen hét moment om het kabinet aan de tand te voelen over de Rijksbegroting, maar ook het begin van de verkiezingscampagne. Het twee dagen durende debat is een uitgelezen kans voor de coalitie- en oppositiepartijen om zichzelf en hun politieke standpunten en plannen te promoten. Wie ontpopt zich als dé opponent van Rutte? Vanavond bij Op1 bespreekt Xander van der Wulp, politiek verslaggever van de NOS, het debat van vandaag.

* Burgemeester Marja van Bijsterveldt en OMT-lid Andreas Voss over regio’s met veel coronabesmettingen
Het kabinet komt vrijdag met nieuwe maatregelen voor regio’s met veel besmettingen. Delft is zo’n regio: de stad heeft de grootste besmettingsdichtheid van Nederland. Burgemeester Marja van Bijsterveldt maakt zich grote zorgen. Via studentenverenigingen probeert ze studenten te overtuigen om zich de coronamaatregelen te houden. OMT-lid Andreas Voss vindt dat lokale bestuurders zoals zij meer zouden moeten doen. Vanavond schuiven ze aan bij Op1.

* André Kuipers en Anna Gimbrère over de nieuwe documentaireserie ‘Challenger: The final flight’
De Amerikaanse moderne ruimtevaart werd geboren in 1960 en de eerste grote tragedie vond plaats in 1986. The Challenger, een Amerikaanse space shuttle, explodeerde tijdens de lancering. De zeven leden van de crew overleefden de ramp niet. Eén lid van de bemanning was de allereerste burger die mee mocht op ruimtemissie: lerares Christa McAuliffe. De lancering werd door heel Amerika live bekeken, vooral door scholieren, de nieuwe doelgroep die NASA wilde bereiken. In de nieuwe Netflix-documentaireserie ‘Challenger: The final flight’ zien we waarom er eigenlijk een burger mee ging en hoe de ramp gebeurde, maar ook hoe deze tragische gebeurtenis voorkomen had kunnen worden. Bij Op1 praten astronaut André Kuipers en wetenschapsjournalist Anna Gimbrère erover.

* Minister Wopke Hoekstra over investeren en lenen door de coronacrisis: ‘We proberen de landing te verzachten, maar de pijn zal er zijn’
Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft op Prinsjesdag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer de kabinetsplannen voor volgend jaar bekendgemaakt. Bij Op1 blikt hij terug op deze bijzondere dag én kijkt hij vooruit naar het aankomende jaar.

* Drie Nederlandse hackers over hun inbraak in het Twitter-account van Donald Trump
Grote bedrijven huren hackers Edwin en Mattijs in om de informatiebeveiliging te testen en hacker Victor werkt bij een overheidsdienst. Deze ethische hackers zijn een soort digitale vrijwillige brandweer. Maar ’s avonds doen ze ‘eigen projectjes’. Bruggen kunnen ze via internet openzetten, verkeerspaaltjes laten ze vanaf hun laptop uit het asfalt komen en ook in de database van pensioenfondsen kunnen ze binnendringen. ‘Ja, wij kunnen met zijn drieën het land plat leggen,’ zegt Mattijs, ‘maar jij kan dat in je eentje ook.’ Maar dat de drie hackers 10 dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 het Twitter-account van Donald Trump in handen zouden hebben, hadden ze niet verwacht. Ze deden hun verhaal anoniem in Vrij Nederland en vanavond bij Op1 laten ze voor het eerst hun gezicht zien.

Kijk via ondemand

Meer tips

Over dit programma

Titel

Op1

Aflevering

220 van 286

Seizoen

1

Premiere

2020

Presentator

Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen

Zender

NPO 1

Omroep

BNNVARA/EO/MAX/WNL

Genre

Informatief

Subgenre

Talkshow

Land

NL

Ondertiteling

Ja