Spraakmakende zorginnovaties in Dokters van morgen

Antoinette Hertsenberg

Geplaatst op 22 Oktober, 12:17

Antoinette Hertsenberg zoekt in Dokters van morgen naar spraakmakende zorginnovaties en baanbrekende nieuwe inzichten.
Wat als niemand meer hoeft te sterven aan kanker? Mensen met een dwarslaesie niet langer hun leven hoeven door te brengen in een rolstoel? En wat als nierpatiënten niet meer afhankelijk hoeven te zijn van een dialyseapparaat? We kunnen er nu alleen nog maar van dromen, maar door onderzoek en innovatie in de zorg is er steeds meer mogelijk.

Antoinette Hertsenberg

Antoinette Hertsenberg bezoekt patiënten, dokters, ziekenhuizen en universiteiten in binnen- en buitenland. Hoeveel weten we al van het menselijk lichaam? En wat valt er nog allemaal te ontdekken? Thema’s die aan bod komen zijn onder meer: de hersenen, afvallen, slapen en het overkoepelende thema de zorg van de toekomst.

IQ

Muziek ontspant, vermaakt en maakt blij. Naar muziek luisteren kan je ook helpen in slaap te komen, het roept vergeten herinneringen op en je kunt er zelfs een hoger IQ van krijgen. Dat muziek een positieve uitwerking heeft op onze hersenen is al langer bekend. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat gebeurt er precies in ons brein als we naar muziek luisteren? En hoe komt het dat muziek niet alleen het brein, maar ook onze lichamelijke gezondheid positief kan beïnvloeden? We zien premature baby's die door het horen van muziek zich veel beter ontwikkelen en patiënten op de OK herstellen beter als er klassieke muziek gedraaid wordt. Heavy metal heeft juist een tegenovergesteld effect. Hoe kan dit?