Blauwe alien breekt alle records in Avatar

Geplaatst op 26 Juni, 11:30

In de kaskraker Avatar strijdt een Amerikaanse ex-marinier tegen en later met een stam van een planeet vol grondstoffen.

Avatar vertelt het verhaal van ex-marinier Jake Sully (Sam Worthington). Hij zit in een rolstoel, maar is nog steeds een soldaat in hart en nieren. Op de planeet Pandora gaat Jake aan de slag als avatar, een op afstand bediend biologisch lichaam dat menselijk DNA vermengt met DNA van de inheemse Na’vi. 

Avatar

Jakes avatar moet infiltreren bij de Na’vi. Zijn opdracht: zorgen dat het volk de op Pandora aanwezige mens niet meer in de weg loopt bij het delven van een waardevolle grondstof. Jake gaat voortvarend aan de slag.

Hoe langer hij bezig is, hoe beter hij de Na’vi leert kennen en hoe meer hij aan zijn missie begint te twijfelen. Zeker als Jakes avatar in levensgevaar is en de mooie Na’vi Neytiri (Zoe Saldana) zijn leven redt.

Op haar voorspraak nemen de Na’vi Jake liefdevol op. Zo leert hij stukje bij beetje de levenswijze van het bijzondere volk te respecteren. Het duurt niet lang voordat hij vooropgaat in de strijd tegen de mens.

Baanbrekend

De 3D-technieken waarmee regisseur James Cameron en zijn crew de planeet Pandora en de Na’vi tot leven wekten, zijn speciaal voor Avatar ontwikkeld. Mede daardoor brak de film alle bezoekersrecords. Avatar is de eerste film die meer dan 2 miljard dollar opbracht.

Naast een hoop geld leverde dat succes Cameron ook een aantal prijzen op. Avatar won drie Oscars en twee Golden Globes.

Cameron is nog niet klaar met de planeet Pandora. Er staan nog vier Avatar-films in de planning. Daar moeten we nog wel even op wachten: Avatar 2 verschijnt pas in december 2020.