Boksen met Robert De Niro in Raging Bull

Geplaatst op 20 September, 10:47

Jake la Motta

De samenwerking tussen regisseur Martin Scorsese en acteur Robert De Niro is een vruchtbare: ze maakten samen klassiekers als Taxi Driver, Goodfellas en Casino.

Misschien wel de beste van de films die ze tot nu toe samen maakten is Raging Bull, over het leven van de New Yorkse bokser Jake La Motta.

Raging Bull

Scorsese laat een oudere, corpulente La Motta (De Niro) terugkijken op zijn leven en carrière. Hoofdmoot daarin zijn de woede, jaloezie en innerlijke onzekerheid die hem altijd hebben gedreven.

In de ring maakten deze eigenschappen hem vrijwel onverslaanbaar, in zijn privéleven zorgden ze meer dan eens voor problemen. Het in prachtig zwart-wit gefilmde Raging Bull is daarmee veel meer dan een doorsnee boksfilm: het is een portret van de opkomst en ondergang van een man die zich laat leiden door zijn angsten en driften en niet in staat is om deze onder controle te krijgen.

Robert De Niro

Om zich voor te bereiden op zijn rol ging Robert De Niro in training bij Jake La Motta en bokste hij een aantal wedstrijden. La Motta was onder de indruk van de bokstalenten van de acteur: hij was ervan overtuigd dat De Niro prof had kunnen worden.

De acteur krijgt in Raging Bull volop de mogelijkheid zijn bokstalent te tonen. Vooral de prachtig gefilmde openingsscène is indrukwekkend.

Met succes: de film sleepte acht Oscarnominaties in de wacht. Robert De Niro en editor Thelma Schoonmaker wisten die nominaties ook te verzilveren

Tags