Tip
Die Hard

Veronica

Actie

Veronica 22 Juni 2021 20:30 - 23:10

Kerstfilm voor mensen die niet van Kerst houden

Het is weer eens wat anders dan al die zoete kerstfilms: Die Hard is een keiharde kerstactieknaller.

Vlak voor Kerst neemt de New Yorkse politieman John McClane een paar dagen vakantie. John gaat zijn vrouw en kinderen opzoeken in Los Angeles.

Die Hard

Het huwelijk van John McClane (Bruce Willis) en zijn vrouw Holly (Bonnie Bedelia) is weleens beter geweest. Wat heet: Holly is met hun twee dochters van New York naar Los Angeles verhuisd.

John neemt zijn vakantiedagen op om samen met zijn vrouw en kinderen Kerst te kunnen vieren in Los Angeles. Als hij in LA aankomt, gaat John eerst naar het kantoorgebouw waar zijn vrouw werkt: hij wil Holly ophalen van haar kerstborrel.

Net nadat John in Die Hard het kantoorgebouw is binnengewandeld, nemen de Duitse terrorist Hans Gruber (Alan Rickman) en zijn bende iedereen in het pand in gijzeling.

Omdat de politie niks kan uitrichten, besluit John de gijzeling dan maar in zijn eentje – en op geheel eigen wijze – te beëindigen.

Bruce Willis

Dat betekent volop spanning, keiharde actie en cynische humor. Dankzij die drie dingen groeide Die Hard uit tot dé kerstfilm voor mensen de een hekel aan al die zoete kerstfilms hebben.

Overigens was Bruce Willis de zevende (!) keus voor de rol van John McClane: pas toen Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Burt Reynolds, Harrison Ford, Mel Gibson én Richard Gere bedankten voor de rol, kwam Bruce in beeld.

Over deze film

Titel

Die Hard

Premiere

1988

Regisseur

John McTiernan

Acteurs & Actrices

Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia, Paul Gleason, Reginald VelJohnson

Scenario

Jeb Stuart, Steven E. de Souza, Roderick Thorp

Componist

Vanessa Theme Ament, George H. Anderson, Kevin Barlia, Ron Bartlett, Don J. Bassman

Zender

Veronica

Omroep

VER

Genre

Film

Subgenre

Actie

Land

VS

Resolutie

1080i

Bekijk ook