Tip
Er ist wieder da

RTL 7

Komedie

RTL 7 21 Januari 2021 20:29 - 22:54

Hitler in modern Berlijn

Zo'n zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog ontwaakt Hitler in Berlijn. In het moderne Duitsland denkt iedereen dat hij een komiek is, maar is dat ook zo?

Wat zou Adolf Hitler van het moderne Duitsland vinden? Dat is de centrale vraag in de satirische roman Daar is hij weer van Timur Vermes.

Er ist wieder da

Het boek werd in Duitsland een regelrechte bestseller. Een verfilming lag dus voor de hand, maar riep voor regisseur David Wnendt wel weer nieuwe vragen op.

Want hoever kun je gaan? Komt de satire op beeld even duidelijk over als op papier?

De regisseur maakt gedurfde keuzes: hij vermengt scènes uit het boek met beelden waarin acteur Oliver Masucci verkleed als Hitler door het moderne Berlijn loopt. Dat toont niet alleen de vervreemding die Hitler ervaart als hij ontwaakt in het heden, het laat ook zien hoe verschillend mensen op hem reageren.

De film begint licht, haast kluchtig, maar naar het einde toe wordt de toon grimmiger. Zo is Er ist wieder da een grappige, dan weer schokkende, maar ook politieke film.

Der Untergang

Wie goed oplet ziet in Er ist wieder da meerdere verwijzingen naar een andere film over Adolf Hitler: Der Untergang uit 2004.

De scène waarin Sensenbrink, de directeur van de tv-zender die Hitler binnenhaalt, woedend wordt op zijn medewerkers is bijna een directe kopie van een tirade die Hitler in die film afsteekt.

Ook geeft Sensenbrink aan dat hij graag had gezien dat Bruno Ganz hem zou spelen in de verfilming van het boek dat Hitler in Er ist wieder da schrijft. In Der Untergang speelt Bruno Ganz die rol.

 

 

Over deze film

Titel

Er ist wieder da

Premiere

2015

Regisseur

David Wnendt

Acteurs & Actrices

Oliver Masucci, Fabian Busch, Christoph Maria Herbst, Franziska Wulf, Katja Riemann

Zender

RTL 7

Genre

Film

Subgenre

Komedie

Land

D

Resolutie

1080i