Tip
Gravity

Eén

Sciencefiction

Eén 23 oktober 2021 21:26 - 22:51

Zweef door de ruimte met Sandra Bullock en George Clooney

Gravity is nachtmerrievoer. Voor (aspirant-)astronauten, maar ook voor 'gewone' mensen. In je eentje door de ruimte zweven als je ruimteschip net verwoest is, bestaat er iets engers?

De ruimte is oneindig. Waar je ook kijkt, aan alle kanten is eindeloze leegte. Als je in de ruimte op drift raakt, kom je nooit meer terug. Ruimtemissies hangen niet voor niets van strenge veiligheidsmaatregelen aan elkaar.

Gravity

Wat als er ondanks al die veiligheidsmaatregelen toch iets misgaat? In Gravity gebeurt het. Astronauten Ryan Stone (Sandra Bullock) en Matt Kowalski (George Clooney) zijn bezig met een ruimtewandeling – een routineklusje, onderhoud. Net op dat moment verwoest rondzwevend ruimtepuin hun spaceshuttle.

Daar zweef je dan. Met z'n tweeën, los in de eindeloze ruimte. Contact leggen met Mission Control in Houston lukt niet meer. En dan?

Alfonso Cuarón

Regisseur Alfonso Cuarón schreef het script voor Gravity samen met zijn zoon Jonás. Cuarón senior dacht de film in een jaar te kunnen maken. Uiteindelijk duurde het hele productieproces een dikke vier jaar. 

Al dat werk is niet voor niets geweest: de film leverde Cuarón en zijn crew zeven Oscars op. 

Gravity is duurder dan een echte Marsmissie. Door alle special effects kostte het zo'n 100 miljoen dollar om de film te maken.

In 2013 – het jaar dat de film uitkwam – lanceerde de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO de ruimtesonde Mangalyaan, die in een baan om Mars draait. De kosten van deze missie: 74 miljoen dollar.

Over deze film

Titel

Gravity

Premiere

2013

Regisseur

Alfonso Cuarón

Acteurs & Actrices

Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Orto Ignatiussen, Phaldut Sharma

Scenario

Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón, George Clooney

Componist

Steven Price, Hugo Adams, Niv Adiri, Ben Barker, Nicolas Becker, Christopher Benstead

Zender

Eén

Genre

Film

Subgenre

Sciencefiction

Land

GB/VS

Resolutie

1080i

Bekijk ook