Tip
Red Sparrow

Veronica

Thriller

Veronica 19 oktober 2021 20:30 - 23:20

Jennifer Lawrence verleidt spionnen in Red sparrow

Na een zware blessure moet ballerina Dominika (Jennifer Lawrence) uit Red sparrow haar spitzen aan de wilgen hangen. Ze maakt een opmerkelijke carrièreswitch: Dominika wordt spion.

Haar leven lang traint Dominika (Jennifer Lawrence) voor de positie als prima ballerina bij het prestigieuze Bolsjojtheater in Moskou. Tot een onbenullig ongelukje daar een einde aan maakt.

Red Sparrow

Voor de Russische schone goed en wel van de krukken verlost is, dwingt haar gewiekste oom (Matthias Schoenaerts) haar om zich te laten opleiden tot Red Sparrow: een geheim agent die haar schoonheid, charme en vernuft gebruikt om het vertrouwen van de vijand te winnen. Zo weten de ‘mussen’ (staats)geheimen te ontfutselen aan hun doelen.

Dominika krijgt opdracht om CIA-agent Nate Nash (Joel Edgerton) in te palmen, maar die is natuurlijk niet van gisteren. Haar bestaan hangt echter van het succes van haar missie af.

De dagen van de Koude Oorlog herleven in dit hedendaagse, bij vlagen nogal perverse spionageavontuur. De aankleding en locaties zijn beeldig en de shots eveneens.

Toch blijft het een tikje vreemd dat de Russen geen echte Russen zijn: in alle belangrijke rollen zie je Amerikaanse of Europese acteurs. Zo speelt Thekla Reuten Dominika’s huisgenootje Marta.

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence ging stevig in training voor haar hoofdrol in Red sparrow. Ze oefende op haar Russische accent en ze kreeg vier maanden lang drie uur per dag balletles.

Dat laatste viel haar zwaar: Lawrence zag het eigenlijk helemaal niet zitten om te leren balletdansen.

Over deze film

Titel

Red Sparrow

Premiere

2018

Regisseur

Francis Lawrence

Acteurs & Actrices

Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Mary-Louise Parker, Jeremy Irons, Ciarán Hinds

Scenario

Justin Haythe

Componist

James Newton Howard

Zender

Veronica

Omroep

VER

Genre

Film

Subgenre

Thriller

Land

VS

Resolutie

1080i

Bekijk ook