Tip
The Butterfly Effect

SBS 9

Thriller

SBS 9 4 Mei 2021 22:45 - 01:00

Ashton Kutcher verandert het verleden

Reizen door de tijd, psychiatrische patiënten en jeugdtrauma’s: dat zijn de ingrediënten van de thriller The Butterfly Effect.

Een vleugelslag van een vlinder in Azië kan aan de andere kant van de wereld een storm veroorzaken. Tenminste, als je de chaostheorie gelooft.

The Butterfly Effect

Dat verhaal van die vlinder is vooral bedoeld als illustratie van wat de chaostheorie probeert uit te leggen: kleine, bijna onbeduidende oorzaken kunnen grote gevolgen hebben.

De thriller The Butterfly Effect speelt met dat idee. De film doet dat aan de hand van psychologiestudent Evan (Ashton Kutcher).

Evan ontdekt dat hij via zijn oude dagboeken heen en weer kan reizen tussen heden en verleden. Hij besluit die gave te gebruiken om goed te doen: Evan wil zijn geliefden een betere toekomst geven.

Dat wil hij bereiken door in het verleden kleine dingetjes te veranderen. Wat in theorie zo mooi leek, valt in de praktijk vies tegen: Evans kleine veranderingetjes in het verleden hebben grote onvoorziene consequenties voor het heden.

Ashton Kutcher

Bij iedere trip naar het verleden wordt het heden en de toekomst van Evan en zijn geliefden een grotere chaos. Of het hem lukt om die janboel te ontwarren zie je in The Butterfly Effect.

Hoofdrolspeler Ashton Kutcher deed een hoop research voor zijn rol. Hij las boeken over psychologie en verschillende psychische aandoeningen. Hij verdiepte zich ook in de chaostheorie.

 

 

 

Over deze film

Titel

The Butterfly Effect

Premiere

2004

Regisseur

Eric Bress, J. Mackye Gruber

Acteurs & Actrices

Ashton Kutcher, Amy Smart, Melora Walters, Elden Henson, William Lee Scott

Scenario

J. Mackye Gruber, Eric Bress

Componist

Christopher Assells, Lon Bender, John Bires, Weldon Brown, John Cannon

Zender

SBS 9

Genre

Film

Subgenre

Thriller

Land

VS/Cdn

Resolutie

1080i