Tip
The Hurt Locker

Veronica

Oorlog

Veronica 25 Juni 2021 20:30 - 23:15

Op bommenjacht met Jeremy Renner

De soldaten in The Hurt Locker hebben een lastige taak. Ze moeten in Irak bommen en mijnen onschadelijk maken. Dan kun je maar beter zorgvuldig te werk gaan.

Het was een bijzonder moment bij de Oscaruitreiking in 2010. Iedereen dacht dat Avatar-regisseur James Cameron de Oscar voor beste regisseur zou krijgen. Dat gebeurde niet: het beeldje ging naar Kathryn Bigelow. 

Kathryn Bigelow

Zij kreeg de Oscar voor het bloedspannende oorlogsdrama The Hurt Locker. Daarmee werd Bigelow niet alleen de eerste vrouw die de Oscar voor beste regisseur won, ze stak ook nog eens haar ex-man de loef af. Bigelow en Cameron waren van 1989 tot 1991 getrouwd.

Die Oscar was niet de enige prijs die Bigelow en consorten wonnen: in totaal won The Hurt Locker zes Oscars. Onder meer de beeldjes voor beste montage, beste scenario en beste film gingen mee naar huis.

Daarmee werd de film de grote winnaar van die editie van de Oscar. Cameron bleef met Avatar steken op drie beeldjes.

The Hurt Locker

In The Hurt Locker volgt Bigelow de soldaten van een speciale Amerikaanse legereenheid in Irak. Ze hebben een even belangrijke als levensgevaarlijke taak: ze moeten bommen en mijnen ontmantelen.

Nou is dat op zich al vrij stressvol werk, maar de militairen moeten dat ook nog eens doen in een gebied waar de gevechten nog in volle gang zijn.

William James (Jeremy Renner) heeft  de leiding over dit team. In de ogen van zijn ondergeschikten is hij roekeloos en onverschillig, eigenschappen die – zeker in toch al levensgevaarlijke situaties – fataal kunnen zijn.

Op ongeëvenaarde wijze sleept Bigelow de kijker mee en maakt zo pijnlijk zichtbaar wat een oorlog met soldaten kan doen. Kortom: een film voor mensen met stalen zenuwen.

Over deze film

Titel

The Hurt Locker

Premiere

2008

Regisseur

Kathryn Bigelow

Acteurs & Actrices

Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Ralph Fiennes

Scenario

Mark Boal

Componist

Ray Beckett, Andrew Bonica, Simon Bysshe, Richard C. Franklin, Jamie Hardt

Zender

Veronica

Omroep

VER

Genre

Film

Subgenre

Oorlog

Land

VS

Resolutie

1080i

Bekijk ook