Tip
Twister

Veronica

Actie

Veronica 9 Mei 2021 22:00 - 00:15

Helen Hunt gaat op tornadojacht

De Nederlandse cameraman Jan de Bont maakte in 1994 zijn regiedebuut met de wervelende actieknaller Speed. Zijn tweede film was nog een stapje wervelender. Letterlijk.

Wetenschapper Jo Thornton (Helen Hunt) staat in de actiefilm Twister aan het hoofd van een team dat in Oklahoma tornado's volgt om ze te onderzoeken.

Twister

Haar huwelijk met Bill (Bill Paxton) ligt op de klippen. Hij wil een scheiding zodat hij met zijn nieuwe vlam Melissa (Jami Gertz) kan trouwen.

Daarvoor moet Jo wel eerst de scheidingspapieren ondertekenen. Als Bill met die papieren in Oklahoma aankomt, barst het tornadoseizoen net op volle sterkte los.

Jo, Bill en Melissa zijn in Twister op elkaar aangewezen. De doorgewinterde storm chasers krijgen te maken met de grootste tornado's die ze ooit gezien hebben.

Jan de Bont

Dat verhaal is in Twister eigenlijk bijzaak. Veel belangrijker zijn de wervelende actiescènes.

Daarmee zit het wel snor: de special effects waren goed voor een Oscarnominatie. En terecht. Zeker voor 1996 ziet het er allemaal behoorlijk goed uit.

De opnames van Twister kwamen in 1995 een tijdje stil te liggen door de beruchte bomaanslag van Timothy McVeigh op een regeringsgebouw in Oklahoma City. Een groot deel van de filmcrew ging naar het Alfred P. Murrah Building om te helpen bij de bergingswerkzaamheden. 

Over deze film

Titel

Twister

Premiere

1996

Regisseur

Jan de Bont

Acteurs & Actrices

Helen Hunt, Bill Paxton, Philip Seymour Hoffman, Cary Elwes, Jami Gertz

Scenario

J. Michael Crichton, Anne-Marie Martin

Componist

Brydon Baker III, Scott Balcerek, Beth Bergeron, Catherine Calleson, Robert Deschaine

Zender

Veronica

Omroep

VER

Genre

Film

Subgenre

Actie

Land

VS

Resolutie

1080i

Bekijk ook