Tip
Una giornata particolare

Canvas

Drama

Canvas 4 Augustus 2021 21:31 - 23:15

Bijzondere dag voor Sophia Loren

Begin mei 1938 is heel Rome in rep en roer. Adolf Hitler brengt een bezoek aan de Italiaanse hoofdstad.

Voor Italië, waar de fascistische Benito Mussolini aan de macht is, is dat een hele eer. Daarom loopt heel Rome op 6 mei uit.

Una giornata particolare

Op die dag houden Mussolini en Hitler een parade door de hoofdstad. Op die manier onderstrepen ze de vriendschap en politieke verbintenis tussen hun landen.

Iedereen wil een glimp van de leiders opvangen. Ook huisvrouw Antonietta (Sophia Loren) zou graag naar de parade gaan.

Ze moet thuisblijven om voor het huishouden te zorgen, haar man en kinderen gaan wel. Toch is Antonietta niet de enige thuisblijver.

Ook de Gabriele (Marcello Mastroianni) blijft achter in het appartementencomplex. Hij is net zijn baan als radiopresentator kwijtgeraakt omdat hij homoseksueel is en hij had toch al niets op met het fascisme van Mussolini.

In de tijd die ze samen doorbrengen blijkt dat ze, ondanks hun verschil in opvattingen, veel met elkaar gemeen hebben. Zo wordt het in de klassieker Una giornata particolare ook voor hen een bijzondere dag.

Marcello Mastroianni

Het personage dat Marcello Mastroianni in Una giornata particolare speelt, is deels gebaseerd op een bestaand persoon: radiomaker en presentator Nunzio Filogamo.

In de jaren 30 vervolgde het fascistische regime van Mussolini hem vanwege zijn homoseksualiteit. Omdat hij erg populair was bij het Italiaanse publiek kon de regering hem niet ontslaan of oppakken.

Daarom moest Filogamo, net als Gabriele in de film, een doktersverklaring bij zich dragen waarin stond dat hij niet homoseksueel was.

Over deze film

Titel

Una giornata particolare

Premiere

1977

Regisseur

Ettore Scola

Acteurs & Actrices

Sophia Loren, Marcello Mastroianni, John Vernon, Françoise Berd, Patrizia Basso

Scenario

Ruggero Maccari, Ettore Scola, Maurizio Costanzo

Componist

Armando Trovaioli, Luciano Anzellotti, Franco Bassi, Cesare D'Amico, Alvaro Orsini, Carlo Palmieri

Zender

Canvas

Genre

Film

Subgenre

Drama

Land

I/Cdn

Resolutie

1080i

Bekijk ook