Recensie: The Haunting of Hill House is doodeng

Televizier logo

Geplaatst op 15 Oktober om 15:01

Netflix nieuws

Netflix-kijkers werden al een tijdje lekker gemaakt met de komst van de horrorserie The haunting of Hill house. Met Michiel Huisman in de hoofdrol nog wel. Sinds een paar dagen staat de reeks eindelijk op Netflix. Wij bekeken hem alvast.

Er zijn talloze dingen die mis kunnen gaan bij een horrorreeks. Dat ie niet griezelig is bijvoorbeeld. Daar is in dit geval geen enkele sprake van. Het is doodeng, het is ellendig, het is afgrijselijk! En dat is natuurlijk een groot compliment. Kijk deze serie vooral niet 's avonds in je eentje, zoals ondergetekende wel deed. De kans dat je daarna nog lekker slaapt is vrijwel nihil.

Geen ingewanden

The haunting of Hill house moet het niet zozeer hebben van een hoop ranzigheid, ingewanden of bloed, maar van ijzingwekkende geestverschijningen die je de rillingen over de rug doen lopen. Maar, zijn die verschijnselen echt of bestaan ze alleen in het hoofd van de hoofdpersonen?

Nachtmerries

De hoofdrollen zijn voor vader (gespeeld door Henry Thomas, het kleine jongetje uit E.T.) en moeder Crain en hun vijf kinderen die kortstondig hun intrek nemen in een enorm huis in een bos. Pa en moe Crain willen de boel opknappen en daarna voor veel geld verkopen, maar binnen de kortst mogelijke tijd worden vooral de kleinste kinderen geplaagd door vreselijke nachtmerries en onvriendelijke geesten. Als de wiedeweerga weg daar, zou je denken. Maar vader en moeder hechten weinig geloof aan de verhalen van hun kroost. Tot ze zelf last krijgen van de spoken. Maar dan is het  al veel te laat.

Hardnekkige geesten

De serie speelt zich om en om af in het verleden en het heden waarin meteen duidelijk is dat de familie niet ongeschonden uit het spookhuis-avontuur is gekomen. Alle gezinsleden zijn getraumatiseerd en maakten verkeerde keuzes in hun leven. Dat de geesten van toen nogal hardnekkige types zijn die nog steeds om de haverklap opduiken, helpt de zaken niet.

Goeie personages

Wat The haunting of Hill house boven de gemiddelde horrorreeks uit tilt, zijn de scènes die niets te maken hebben met geesten of ander bovennatuurlijk spul. Het zit dramatisch ook nog eens goed in elkaar, iets wat lang niet altijd het geval is in het horrorgenre. De personages zijn herkenbaar, sympathiek en houden van elkaar. Precies wat je nodig hebt als kijker.

Michiel Huisman

Nog even terug maar Michiel Huisman. Alle publiciteit vooral was niet overdreven. Onze Michiel neemt een van de hoofdrollen voor zijn rekening. Hij speelt accentloos een Amerikaan en staat zelfs als eerste op de credits. We kunnen langzamerhand wel stellen dat hij de meest succesvolle Nederlandse acteur in Hollywood ooit is.