Floortje Dessing over nieuw seizoen Einde van de Wereld: 'Ik doe niet aan vliegschaamte'

Televizier logo

Geplaatst op 20 Februari om 11:00

Amusement

Nieuw seizoen

In  Floortje terug naar het einde van de wereld bezoekt Floortje Dessing mensen uit voorgaande seizoenen. Wij spraken haar over leven in de vrije natuur, vliegschaamte en de bezem door je leven halen.

48 uur zat Floortje Dessing vast in een schuilkelder in Jemen. Tijdens de opnames van Floortje naar het einde van de wereld in 2018 brak plots een vuurgevecht uit met tanks, bommen en mortieren. Floortje en haar crew schuilden voor het gevaar totdat ze konden worden geëvacueerd. “Ik kan nog steeds schrikkerig zijn van harde knallen”, vertelt ze nu, twee jaar later. En toch ging ze afgelopen november terug naar Jemen, voor Floortje terug naar het einde van de wereld. “Doordat ik de vorige keer vastzat, kon ik daar geen item maken. De situatie is niet bepaald verbeterd, maar dat vind ik juist een reden om terug te gaan.”

Terugblik

In dit seizoen kijkt Floortje hoe het met de mensen gaat die ze de afgelopen jaren in allerlei uithoeken van de wereld bezocht. “Na zeven jaar Einde van de wereld vond ik het een goed moment voor een terugblik. Misschien dat ik na dit seizoen wel stop met het programma. Dan vind ik het mooi om nog één serie te maken waarin ik terugga.” Enerzijds omdat ze het fascinerend vindt om te zien hoe het de mensen vergaat die zo’n drastische beslissing maakten. “Hielden ze het vol om zo geïsoleerd te leven?” Anderzijds omdat de kijkers erom vroegen.

Floortje gaat in de eerste aflevering terug naar Maggie Doyne, het meisje met het weeshuis in Nepal. 

Jemen

Jemen is in deze serie de uitzondering. Daar maakte Floortje een nieuw verhaal. “Mensen zeiden dat ik niet goed bij mijn hoofd was om opnieuw naar een oorlogsgebied te gaan. Maar ik voelde heel sterk dat ik dit verhaal moést vertellen”, zegt ze kordaat. “Natuurlijk dacht ik in het vliegtuig: wat ga ik nou weer doen? Maar angst is een emotie waar je niets aan hebt. Dingen erger maken in je hoofd heeft geen nut. Ik denk gewoon: stop met bang zijn en focus je op het verhaal.” Dat verhaal gaat over een Belgische vrouw die in Jemen werkt voor het Rode Kruis.

“Bij deze aflevering zullen niet veel mensen denken: ik wil met haar ruilen. Maar ik wil laten zien waarom iemand kiest om daar te werken. Hoe je je leven een zinvolle invulling geeft. Mijn motto is: als het maar inspireert.” De reis was voor Floortje zelf ook een goede ervaring. “Al klinkt dat misschien stom. Het was fijn om het verhaal van de vorige keer voor mezelf af te ronden, dus we gingen ook terug naar de schuilkelder. Dat hielp zeker bij de verwerking, al wil ik dat niet te zwaar maken. Mensen die dagelijks in een oorlogssituatie leven hebben het pas erg, dus ik wil het niet teveel naar mezelf trekken.”

Vliegschaamte

Dat ze nu de wereld overvliegt om mensen opnieuw te bezoeken bezorgt Floortje geen vliegschaamte. “Het is nu ineens heel hip om dat zo te noemen, maar daar doe ik niet aan mee. Ik ben al jaren bezig met het milieu, op allerlei manieren. Eet ik vlees? Wat voor kleren draag ik? Al vind ik het moeilijk daarover te praten, want dan lijkt het al gauw of ik een wit voetje wil halen. Ik ben me bewust van mijn grote footprint, maar ik kan het wel verantwoorden. Ik maak geen tralala-televisie. Mijn programma’s gaan ergens over en vertellen een boodschap. Daarom kan ik mezelf in de spiegel aankijken dat ik veel vlieg.”

Verrot gescholden

De wijsheid van de mensen die Floortje de afgelopen seizoenen bezocht viel haar op. “Ze laten zien hoe ver wij verwijderd zijn geraakt van de natuur. Daar kunnen ze mij ook altijd weer op wijzen, in grote en kleine dingen. En ze denken na over hoe ze hun leven willen inrichten en wat ze willen nalaten. Dat heb ik zelf ook. Veel mensen zitten zo in de waan van de dag, maar ik weet niet of die bubbel gelukkig maakt. Ik wil graag mooie, positieve verhalen vertellen. Ik vind de samenleving de laatste jaren zo verhard. Er is zoveel agressiviteit. Als je in Amsterdam een fout maakt met je fiets word je helemaal verrot gescholden. Laten we wat liever zijn voor elkaar.”

Vrije natuur

Zo’n leven leiden als de mensen die ze bezoekt lijkt Floortje zelf ook wel wat. “Ik denk er vaak over na. Omdat ik me erg verbonden voel met hun wens om terug te gaan naar de kern van waar het om gaat. Praktisch gezien houdt niets me tegen, maar ik ben wel erg gehecht aan mijn vrienden, familie en werk. Mijn grote wens is om in Nederland ergens in de vrije natuur te gaan wonen, maar logistiek gezien heb ik voor zulke plannen nog even geen ruimte. Eerst maar bedenken wat ik na dit seizoen ga doen. Want het is heel gezond om af en toe de bezem door je leven te halen.”

Floortje terug naar het einde van de wereld | donderdag | NPO 1 | 21.30 uur