Komende week in GTST: Problematische pleegmoeders en het amputatie afgrijzen

Televizier logo

Geplaatst op 4 Februari om 20:00

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Ludo die ontdekte dat zijn veilinghuis inmiddels in handen is van Billy en Richard.

Ludo’s nieuwe zorgen

Tot Richards grote verdriet reageert Ludo ontzettend gelaten op het nieuws. Al wat hij meeneemt is het naambordje van ’t veilinghuis dat hij thuis gebruikt om Nina en Janine te confronteren. Waarom hebben ze hem niks verteld?

Nina voelt zich vreselijk en probeert het uit te leggen. Ludo hoort haar verklaringen aan, maar is met zijn hoofd allang weer ergens anders. Zeker nadat hij zijn eigen overlijdensadvertentie leest, sluit hij zich nog meer af voor zowel Janine als Nina. Al zijn aandacht gaat uit naar het vinden van zijn raaf Uccello.

Billy en Richards grote opening

Richard kan het maar moeilijk hebben dat Ludo amper emotie toonde: dit is niet hoe hij zijn overwinning had voorgesteld. Billy probeert hem op te vrolijken: nadat ze een officiële persverklaring de deur uit hebben gedaan waarin ze hun medeleven betuigen aan Ludo, staat niets hen meer in de weg de opening van het veilinghuis groots aan te pakken.

Marwan in het nauw

Marwan liet vorige week verstek gaan bij de familie Verduyn om te praten over de zwangerschap van Demi. Daarom komt de aanstaande moeder zelf in de winkel verhaal halen. Marwan blijft de boot afhouden, waardoor Demi verdrietig weggaat: ze voedt ’t kind wel helemaal alleen op, hij hoeft niks meer te doen.

Dat leidt tot een confrontatie tussen Marwan en Ilyas die zich rot schaamt voor het gedrag van zijn broer. Hij ziet heus wel dat Marwan zich groot houdt en geen raad weet met de situatie. Maar hij hamert er wel op dat Marwan zijn verantwoordelijkheid neemt.

Julians oude trauma

Demi is droevig om Marwans reactie en vindt troost bij Merel die haar kleine zusje in de watten legt. Ondertussen polst Saskia bij Julian of hij open staat voor het idee de baby ter adoptie aan te bieden. Dat valt volledig verkeerd, maar Saskia snapt niets van zijn heftige reactie.

Pas na een gesprek met Laura is Julian voldoende afgekoeld om zijn vrouw voor het eerst te vertellen over de trauma’s die hij als adoptiekind heeft doorstaan. Zijn pleegouders bleken monsters die hem om de kleinste dingen afstraften. Dat wil hij zijn kleinkind niet aan doen. Saskia reageert begripvol maar nuchter: het gaat ook vaak heel erg goed.

Demi’s twijfels

Saskia en Julian leggen de adoptieplannen voor aan Demi die er in eerste instantie niks van wilt weten. Ze gingen toch met z’n allen voor de baby zorgen? Dan rekenen Julian en Saskia haar voor hoeveel tijd, geld en energie een kleintje kost. Ineens ziet Demi alle praktische bezwaren.

Net als ze aan het idee van adoptie is gewend, zoekt Marwan weer contact. Hij heeft zich toch bedacht en wil haar steunen, zelfs als ze daar in eerste instantie geen behoefte aan heeft. Door Marwans inbreng begint Demi toch te twijfelen aan adoptie.

Laura’s pijnlijke eerlijkheid

Lydia is nog altijd boos op Henk omdat hij haar van vreemdgaan betichtte. Maar ze zijn allebei nijdig op Laura die het gerucht de wereld in hielp. Laura krijgt het dan ook zwaar te verduren als ze door beide vrienden met de nek wordt aangekeken.

Vooral Henks afwijzing doet haar zeer. Hij negeert haar appjes en telefoontjes en dus moet Laura hem persoonlijk vertellen hoe erg ze hem mist in haar leven. Ondanks zijn slechte smaak in kleding, kapsel en humor: ze wil hem niet kwijt. Henk is geraakt, maar moet er wel over nadenken.

Uiteindelijk komt hij na een toevallig gesprek met Anton tot de conclusie dat vrouwen nu eenmaal ondoorgrondelijke wezens zijn. Hij legt het bij met Laura, maar voorlopig laat Lydia het nog afweten.

Jojo hartje Ilyas

Nu de waarheid over hun relatie eindelijk door iedereen is geaccepteerd staat niets het geluk van Jojo en Ilyas nog in de weg. Het paar geniet van elkaar en grijpt elke gelegenheid aan om er een feestje van te maken. Zo verrast Ilyas zijn vriendin door Boks om te toveren tot klein Aruba, inclusief parasol, kokosnootdrankjes en authentieke pasteitjes. Jojo is in de zevende hemel.

Daans verlies

Door toedoen van Billy de Palma kreeg Daan vorige week de kinderbescherming achter zich aan. Shanti gooide olie op het vuur toen ze tegen controleur Joris Jansen vertelde dat Daan een drankprobleem heeft. Daarom spreekt Joris deze week vrienden en familie om te bepalen of Daan een geschikte vader is voor Louise.

Iedereen denkt dat ze zo eerlijk mogelijk zijn geweest: ja, Daan heeft het zwaar gehad, maar hij is heus wel een goede vader. Joris twijfelt daar ook niet aan, maar in zijn eindoordeel besluit hij dat Louise de komende maanden permanent bij Rik en Shanti blijft. Bezoeken mag alleen onder begeleiding en logeren is uitgesloten. Daan wordt woedend en stormt weg richting Shanti en Rik. Hij bijt hen toe dat dit hele gedoe hun plan was: ze kunnen zelf geen kinderen krijgen dus pakken ze zijn dochter maar af. Rik en Shanti weten niet wat ze horen.

Daan is niet voor rede vatbaar en stormt weer terug naar het Paleis waar hij Tiffy de volle laag geeft. Als zij niks gezegd zou hebben was er niets aan de hand geweest. Tiffy probeert zich te verweren, maar Daan wil niets meer van haar horen of weten. Ze wordt getroost door Anton die zich afvraagt waarom Daans mening ineens zo belangrijk voor haar is.

Billy biecht op

In eerste instantie was Shanti dolblij dat Louise minstens de komende twee maanden bij haar is. Maar het valt haar wel op hoe laatdunkend Billy over Daan praat, alsof ze iets persoonlijks tegen hem heeft.

Als ze hoort hoe Billy voorstelt een hoertje in te huren om een zakelijke tegenstander buitenspel te zetten gaan bij Shanti helemaal alarmbellen rinkelen. Ze weet zeker dat Billy eenzelfde kunstje bij Daan geflikt heeft. Haar moeder kan niet anders dan toegeven: Daan heeft inderdaad niet gedronken, ze heeft ‘m er in laten luizen.

Shanti is razend op Billy die niet helemaal snapt waarom. Dit is toch wat ze wilde? Billy is niet voor rede vatbaar en peinst er niet over de instanties te vertellen hoe het zit. Ze waarschuwt haar dochter ook te zwijgen: anders raken ze Louise zeker weten kwijt.

Eenmaal thuis vertelt ze Rik over Billy’s betrokkenheid en hij springt helemaal uit z'n vel: dit is het zoveelste bewijs dat Billy niet te vertrouwen is en ver uit hun buurt moet blijven. Shanti kan hem niet echt ongelijk geven, maar wordt wel pissig als hij vermoedt dat ze er van wist. Die ruzie is snel bijgelegd, maar Rik wil toch de kinderbescherming inlichten om te zorgen dat ze niet op leugens te betrappen zijn.

Daans romantische terugval

Aan het eind van de week is Daan alle ellende zo beu dat hij een fles drank koopt en zich volgiet. Tiffy en Rik schrikken van deze terugval, maar Daan is zo boos op Rik dat hij hem de deur uitzet: hij is de aanstichter van alle problemen.

Als Daan weer wat is ontnuchterd heeft hij een gesprek met Tiffy die nogmaals uitlegt dat zowel Rik als zij niks te maken hebben met de melding aan de kinderbescherming. Ze benadrukt dat Daan er niet alleen voorstaat. Dit maakt onverwachte emoties los bij Daan die Tiffy voor de tweede maal in korte tijd probeert te versieren. Wonderwel is Tiffy ditmaal vatbaar voor zijn avances en al snel hebben ze het samen heel gezellig.

Nina’s amputatieafkeer

Bing zoekt fysieke toenadering tot Nina en plant een romantische lunch inclusief cadeautje: een spannend nieuw lingeriesetje dat ze van hem aan moet trekken. Maar van seks komt het niet: Nina gebruikt een telefoontje als excuus om snel haar kleren weer aan te kunnen doen.

Bing vindt het vreselijk: ze leven sinds zijn ongeluk als broer en zus. Hij mist hun intieme contact. Nina beweert dat het komt door alle stress rond haar vader en het veilinghuis maar Bing weet beter: ze vindt hem sinds zijn amputatie niet meer aantrekkelijk.

Nina ontkent het en doet zelfs een dappere poging de liefde met hem te bedrijven, maar als ze zijn geamputeerde blote been ziet, moet ze moeite doen niet misselijk te worden.

Nina baalt er vreselijk van en gaat bij Anton langs in de praktijk in de hoop dat er een medicijn is tegen het gevoel. Anton moet haar teleurstellen, maar Linda heeft zinnig advies: ze moet eerlijk over haar gevoelens zijn en het tijd geven.

Maar Nina wil Bing niet kwetsen en doet bij thuiskomst alsof ze een virusje onder de leden heeft en daarom apart moet slapen. Ze denkt het slim aan te pakken, maar Bing voelt zich eenzamer dan ooit.

En verder: Lucas snakt naar seks maar vangt bot, Anton kan niet zonder vrouwen en voor een bescheiden buurtsuper hebben de El Amrani’s wel erg internationale kranten.