Komende week in GTST: Verzwegen vloeken en het ontnomen ouderschap

Televizier logo

Geplaatst op 28 Januari om 20:20

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Janine die bezorgd toekeek hoe Ludo verwilderd in de tuin tegen zijn denkbeeldige raaf Uccello sprak.

Ludo’s bubbel

Janine deelt haar zorgen over Ludo’s geestelijke gezondheid met Nina die nog veel schokkender nieuws heeft: ze heeft onbedoeld het veilinghuis verkocht aan Richard en Billy. Janine weet niet wat ze hoort en geeft haar dochter de wind van voren: dit was precies waar ze voor had gewaarschuwd!

Nina kan zich alleen maar heel stom en schuldig voelen, maar Janine onderneemt actie. Ze wil per se zorgen dat Ludo er niks van hoort, dat kan hij momenteel echt niet aan. Zelfs tegen Anton kan hij niet vertellen hoe vreselijk zijn maanden op het booreiland waren.

Daarom zoekt ze Billy en Richard op om een deal voor te stellen: Janine zwijgt over de frauduleuze wijze waarop zij het veilinghuis in handen hebben gekregen als zij hun mond houden tegen Ludo. Het duo veegt haar voorstel lachend van tafel.

Richard wil de opening van hun veilinghuis groots aanpakken, maar Billy ziet het anders: als ze nu een extravagant feest geven terwijl Ludo zielig en eenzaam buitenspel staat is dat funest voor hun goodwill en reputatie. Voorlopig houden ze zich gedeisd. Richard kan als stille vennoot alleen maar toestemmen.

Nina en Janine verzamelen ondertussen al hun moed om Ludo bij te praten. Met veel moeite kan Nina haar vader vertellen dat ze hem dood hebben laten verklaren. Daar is Ludo zo door geschokt dat hij niets anders meer wil horen.

Janine en Nina weten niet hoe ze tot hem door kunnen dringen, daarom schakelt Janine de hulp in van Anton die Ludo mee uit golfen neemt. Daar lijkt hij weer enigszins de oude, maar zodra Ludo terugkeert naar huis kruipt hij direct weer terug in zijn schulp.

Laura legt de waarheid vast

Laura probeert het bij te leggen met Henk nadat ze hem vorige week waarschuwde voor Lydia’s overspel en de wind van voren kreeg. Hij wil haar excuses pas aanvaarden als ze ook aan Lydia excuses maakt. Maar net als Laura met taart en al langs wil gaan, ziet ze Lydia met een andere man vertrekken.

Ze maakt snel een foto die ze later die dag met tegenzin aan Henk laat zien. Ze wil echt niet stoken in hun relatie, maar ze kan het toch niet laten hem de waarheid te vertellen. Henk weet niet wat hij ziet.

Henk besluit Lydia met de foto te confronteren. Ze voelt zich betrapt en is boos: die man is haar autistische broer, hij is mensenschuw en woont daarom bij haar. Dat had ze hem heus weleens willen vertellen, maar voorlopig is ze helemaal klaar met Henk en Laura.

Shanti’s goed nieuws zorgen

Shanti en Rik krijgen goed nieuws vanuit het ziekenhuis: de uitslag van de vruchtbaarheidsonderzoeken wijzen uit dat er geen biologische belemmeringen zijn om samen een kindje te krijgen.

Rik is blij, maar Shanti is juist bedroefd en teleurgesteld. Als er niks mis is, waarom is ze dan na al die tijd nog niet zwanger? Ze deelt haar zorgen met Billy die oprecht haar best doet Shanti te troosten: het komt vanzelf, ze moet echt nog even geduld hebben.

Daan de klos

Maar stiekem heeft Billy andere plannen. Ze huurt ene Annabel in om aan te pappen met Daan in De Koning. Ze lijkt vriendelijk, aardig en betrouwbaar en pakt Daan moeiteloos in. Nog dezelfde avond zitten ze samen in het Paleis waar ze stiekem iets in zijn thee giet.

Al snel ligt Daan knock-out op de bank, waarna Annabel een fles drank over Daan leeggiet, een puinhoop van de woonkamer maakt en Louise moederziel alleen bij haar bewusteloze vader achterlaat.

Tiffy komt thuis en kan haar ogen niet geloven: Daan heeft weer gedronken. Ze raakt nog verder gekwetst als hij in zijn verwarring opbiecht dat ‘ie een vrouw had meegenomen. Gekrenkt in haar groeiende gevoelens voor Daan is haar eerste instinct Rik bellen. Daan smeekt het haar niet te doen: dan pakken ze Louise van hem af.

Tiffy zit met het incident in haar maag en gaat mede op advies van Lucas toch langs Rik en Shanti om er over te praten. Shanti draait direct door en wil de kinderbescherming inschakelen, maar Rik wil eerst de waarheid horen uit Daans mond.

Belangrijker nog: als de kinderbescherming zich er mee gaat bemoeien, is de kans groot dat Louise ook niet bij Rik en Shanti mag blijven. Maar in opdracht van Billy de Palma heeft Annabel haar verhaal en de foto’s van een laveloze Daan met Louise al verstuurd naar de Stichting Familie Welzijn.

Terwijl Daan met Rik en Shanti bakkeleit over wat er nu wel en niet is gebeurd, gaat de bel. Joris Jansen van Stichting Familie Welzijn stapt direct het Paleis in om de melding te controleren.

Daan kan zich inhouden en praat vriendelijk met Joris die hele indringende vragen stelt. Daan weet zich er aardig uit te redden. Later gaat Joris langs bij Rik en Shanti die ook volhouden dat Daan een prima vader is. Tot Shanti op het laatste moment besluit over Daans alcoholverleden te beginnen.

Rik schrikt zich rot: nu gaat de hele ambtelijke molen in werking en is de kans groot dat ze Louise kwijt raken. Die vrees wordt al snel bewaarheid als Joris langsgaat bij Daan: hij gaat officieel een melding maken bij de kinderbescherming.

Ilyas’ gejojo

Jojo en Ilyas draaien nog steeds om elkaar heen en Bing is het spuugzat. Hij probeert de breuk tussen het stel te lijmen, maar als Ilyas geen sjoege geeft ontslaat Bing hem.

Jojo vindt dat vreselijk en wil dat Bing het besluit terugdraait. Bing is de beroerdste niet, maar Ilyas is helemaal klaar met zoveel onprofessioneel gedrag van een werkgever. Hij weigert terug te komen en gaat een andere stageplek zoeken.

Ilyas’ besluit zorgt voor een definitieve confrontatie tussen hem en zijn vader. Ilyas vindt Sami maar een dictator en Sami heeft geen goed woord over voor de zoveelste leugens en levenskeuzes van zijn zoon.

Na een gesprek met Rik ziet Ilyas in dat Sami echt alleen het beste met hem voor had. Vader en zoon praten het uit en Ilyas legt uit dat Jojo juist helemaal nooit wilde liegen. Sami geeft de relatie zijn zegen en later die avond zijn Ilyas en Jojo weer een paar.

Jojo wil dat Ilyas weer zijn stage bij Boks oppakt en Bing is ook voor. Maar Ilyas wil zaken en privé liever gescheiden houden en weigert. Dit tot verbazing van Sami die er juist op staat dat samenwerken met familie een prima manier is om ruzies op te lossen.

Marwan drukt z’n snor

Saskia en Julian wachten met smart op Marwan om te komen praten over Demi en de baby. Dat leidt tot ruziet met Steef en Merel die het zat zijn dat alles in huis draait om hun zusje en haar zwangerschap. Zeker omdat ze voortdurend weg moeten.

Marwan komt echter niet opdagen. Hij zit in Boks waar hij subtiel met Lucas praat over vaderschap en de vraag hoe het een leven kan veranderen. Lucas geeft aan dat de geboorte van Wolf voor hem alles heeft veranderd, in positieve zin.

Toch is het niet genoeg om Marwan over te halen naar de afspraak te gaan. Julian is boos en laat per voicemail weten dat hij niet meer welkom is. De Verduyntjes lossen het samen wel op. Saskia denkt daar anders over: ze stelt voor de baby ter adoptie af te staan.

Ludo ontdekt de waarheid

Aan het eind van de week hebben Nina en Janine nog steeds geen kans gezien Ludo te vertellen dat het veilinghuis verkocht is. Nina gaat zelfs nog langs bij Billy en Richard om te smeken voorlopig niets te vertellen. Het stel belooft niets te zeggen.

Maar Ludo komt er zelf achter: op weg naar het gemeentehuis om zijn nieuwe paspoort aan te vragen komt hij langs het veilinghuis waar Billy en Richard druk bezig zijn de boel grondig te verbouwen. Met een glimlach vertellen ze hem hoe de vork in de steel zit.

En verder: Billy’s koosnaam voor Shanti is poppekopje, het veilinghuis wordt omgedoopt tot Palmnoot en Nina en Janine staan bij het grofvuil.