Komende week in GTST: Verloren verlovingen en de afhaakabortus

Televizier logo

Geplaatst op 7 Januari om 20:25

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Nina die dacht tonnen te hebben verdiend tijdens de veiling van Billy de Palma’s schilderijen, maar naderhand ontbreekt van het geld ieder spoor.

Op me monnie

Nina snapt er niets van en heeft geen verklaring voor de situatie. Billy meent dat Amelie weleens de boosdoener kan zijn. Het hoe en waarom boeit haar niet: ze wil vooral haar geld en snel. Nina belooft het te zullen regelen.

Eenmaal bij Amelie concluderen ze dat Janine gelijk had: Het kan niet anders dan dat Billy en Richard samenwerken tegen het veilinghuis. Ze verzinnen een list: Amelie regelt een computerexpert die gaat uitzoeken hoe de betalingen aan het veilinghuis gekaapt zijn en tot er harde bewijzen zijn moet Billy aan het lijntje gehouden worden.

Nina doet tegen Billy alsof ze gelooft dat Amelie erachter zit en garandeert dat de zaak over een paar dagen is opgelost. Nina meent dat De Palma erin trapt, maar ze is nog niet weg of Billy belt al anoniem met de krant om een boekje open te doen over de sowieso al omstreden veilingmeester Amelie Hendrix.

Nina en Amelie zitten in het nauw, zeker als zowel de politie als hun computerexperts niet kunnen achterhalen wie het geld van de tussenrekening van het veilinghuis heeft geroofd. Zeker is wel dat Richard bij de veiling was om de prijs op te drijven zodat de schadepost nog groter zou worden.

Richard vindt het tijd worden om de genadeklap uit te delen. Billy is huiverig: ze heeft al genoeg op haar kerfstok en wil er niet nog een kras bij hebben. Daarom wil ze niet dat Richard haar vertelt wat ‘ie van plan is.

Laura’s jaloezie

Laura ziet met lede ogen toe hoe Henk steeds hechter wordt met Lydia. Als hij haar spontaan meeneemt naar een tentoonstelling die hij eigenlijk met Laura zou bezoeken, doet dat haar behoorlijk pijn.

Laura kan dan ook niet aanhoren hoe Henk haar om advies vraagt over Lydia: ze zijn nog steeds niet met elkaar naar bed geweest, wat Henk wel heel graag wil. Hij weet alleen niet hoe je er over begint. Deze ongemakkelijke situatie leidt tot ruzie tussen de twee en ook Lydia kan niks goed doen.

Later legt Lydia aan Henk uit waarom ze hem nog niet mee naar haar huis heeft genomen: ze wil dolgraag met hem zijn, maar moet eerst zichzelf en haar woning helemaal klaar hebben voordat ze hem kan verwelkomen. Henk is tevreden en stuurt, grootmoedig als hij is, Laura ook een appje om zijn excuses te maken. Laura is dolblij en gebruikt zelfs xx’jes in haar antwoord. Het is duidelijk dat haar gevoel groeit.

Demi’s keuze

Saskia en Julian zijn nog steeds niet bekomen van het nieuws dat Demi zwanger is en dat ze wellicht slachtoffer is geworden van een groepsverkrachting. Maar Demi weigert te praten, wat voor spanningen binnen het gezin zorgt. Uiteindelijk krijgt Merel door dat er iets speelt en Demi vertelt haar zus dat ze een kindje verwacht.

Dit gesprek motiveert haar om ook de dialoog met haar ouders aan te gaan. Nee, ze is niet verkracht, nee de vader weet niet dat ze zwanger is en ja, ze wil abortus. De dag erop gaat Demi met haar ouders naar de plaatselijke abortuskliniek. Demi weet nog steeds zeker wat ze wil, maar als ze tijdens het echo onderzoek voor het eerst haar kindje ziet slaat de twijfel toe.

Tot verbijstering van haar ouders laat ze thuis weten de baby te willen houden. Ook de andere Verduyntjes horen voor het eerst van de naderende gezinsuitbreiding en reageren geschokt. Vooral opa Henk is met stomheid geslagen.

Julian en Saskia proberen Demi wanhopig op andere gedachten te brengen. Ze is 15, hoe kan ze weten wat de impact van een kind is? Maar Demi is vastbesloten: daar gaat ze over een paar maanden zelf achter komen. Saskia steunt haar dochter, Julian heeft sterke twijfels.

Wel wil Saskia weten wie de vader is. Ze probeert zelfs in te breken op Demi’s telefoon, maar Demi laat tot haar frustratie niets los. Pas als Saskia haar duidelijk maakt dat ze een baby écht niet verborgen kan houden voor de vader begint ze te twijfelen. Ze gaat naar de buurtsuper om het Marwan te vertellen, maar krijgt de woorden niet uit haar mond.

Eenmaal thuis wil ze eerst zeker weten dat haar ouders niet boos worden, ook niet op de vader. Ze hebben zonder dwang seks gehad. Dan komt het hoge woord eruit: het is Marwan.

Jojo’s nieuwe oude probleem

Jojo schrikt als Sami ineens weer in Meerdijk is. Hij denkt nog altijd dat ze gaat trouwen met Ilyas en wil een groot verlovingsfeest organiseren. Daar moet Bing uiteraard bij zijn en Sami komt hem persoonlijk uitnodigen met een mandje lekkers. Bing weet echter nog van niks en Jojo en Ilyas moeten hemel en aarde bewegen om Sami en Bings eerste ontmoeting niet rampzalig te laten verlopen. Pas als Sami weer naar huis is licht Jojo haar broer in.

Hij hoort de situatie met verbijstering aan en weigert mee te werken. Sami is een aardige, eervolle man en verdient de waarheid. Als zij hem niet zeggen hoe het zit, doet hij het. Jojo probeert op Ilyas in te praten en is met stomheid geslagen als hij nog altijd liever wil zwijgen.

Als ook nog blijkt dat hij zelfs nog liever zou trouwen dan tegen zijn vader in gaan, vertelt Jojo zelf aan Sami hoe de vork in de steel zit. Ze houdt veel van Ilyas, maar een huwelijk zit er voorlopig echt nog niet in. Sami reageert verrassend begripvol richting Jojo, maar Ilyas krijgt kort daarop de wind van voren.

Sami is teleurgesteld in zijn zoon en zijn leugens en is zo boos dat hij elders moet afkoelen. Ilyas raakt daar op zijn beurt overstuur van. Dit zoveelste incident is voor hem bewijs dat het niet kan werken tussen hem en een niet-Marokkaans meisje. Hij maakt het direct uit met Jojo.

D’aan de drank

Billy schakelt Richard in om Daan weer aan de drank te helpen. Zo hoopt ze dat Louise weer terug keert bij Shanti en Rik. Hij neemt de klus aan, maar eigenlijk is dat al niet meer nodig.

Shanti is al bij Daan langs geweest om haar excuses te maken. Maar hij is juist eerlijk naar haar toe: hij kan alleen maar aan een borrel denken en is momenteel niet geschikt om voor zijn dochter te zorgen. Shanti krijgt Louise mee, tot haar grote blijdschap.

Maar Richard weet daar niks van en hij spreekt Daan met een smoesje aan in De Koning. Tijdens hun gesprek geniet Van Nooten van een goed glas whisky. Daan weet de verleiding lang te weerstaan, maar accepteert uiteindelijk toch een glas. Gelukkig komt Lucas net op tijd binnen om zijn huisgenoot voor een terugval te behoeden.

Janines podcastbiecht

Tiffy heeft het idee opgevat een podcast te beginnen waarin ze mensen interviewt over persoonlijke onderwerpen. Voor de eerste aflevering van Liefde, verdriet en liefdesverdriet wil ze Janine spreken over Ludo.

Tijdens het gesprek merkt Tiffy op dat Janine nog altijd in de tegenwoordige tijd praat over haar dood gewaande geliefde. Janine geeft toe dat ze hem nog altijd om zich heen ervaart en dat ze ergens nog steeds niet kan geloven dat hij er niet meer is. Ze blijft hoop houden en hem dichtbij haar voelen.

Ludo’s gevlogen vogel

Ondertussen op het booreiland zit Ludo definitief zonder eten. Hij kan niet anders dan het verroeste blik erwtensoep uit 2007 opentrekken. Alleen de geur is al om van te walgen, maar Ludo heeft zoveel honger dat hij wel moet.

Het bedorven maal komt er na hevige maagkrampen rechtstreeks weer uit en een verzwakte Ludo droomt al ijlend van samen zijn Janine. Ondertussen is Uccello de raaf aan land geraakt met Ludo’s boodschap aan zijn pootje. Maar hij laat zich nog door niemand pakken.

Antons afzien

Anton is nog lang niet hersteld van zijn ontvoering door Judith. Hij is humeurig, vergeetachtig en valt voortdurend uit naar Linda die bang is dat hij haar zat is en wil scheiden. Anton geeft toe dat hij het moeilijk vindt zijn vrouw te vergeven voor het feit dat ze niet zijn kant koos en Judith al die tijd geloofde. Maar hij belooft zich eroverheen te zetten en moedigt Linda aan om toch weer in de praktijk te komen werken.

Richard slaat toe

Aan het eind van de week staat Richard voor de deur bij Amelie die zich behoorlijk geïntimideerd voelt. Maar het is slechts het begin van de ellende. Richard doet haar een voorstel: in ruil voor fikse som geld verklaart Amelie op beeld dat zij verantwoordelijk is voor de verdwijning van de veilingopbrengst. Doet ze dat niet, dan belooft Richard dat Amir binnenkort in Griekenland de dood vindt. 

En verder: Henk moet aan Sugar Lee Hooper denken, Steef komt vooral binnen om weer weg te gaan en niemand zit aan de frietjes van Billy de Palma.