Komende week in GTST: Giftige gijzelingen en het beschonken boetekleed

Televizier logo

Geplaatst op 24 December om 19:29

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Bing die tot Nina’s grote verrassing ineens binnen kwam rollen.

Bings heimwee

Bings thuiskomst zorgt in eerste instantie voor grote vreugde, zowel bij Nina als Jojo en de kinderen. Maar Bing doet erg geheimzinnig over hoelang hij blijven kan, zijn revalidatie zit er immers nog niet op.

Pas als Nina ontdekt dat hij zelf besloten heeft vroegtijdig te vertrekken uit de kliniek, komt de waarheid eruit. Bing mist zijn gezin te erg en neemt ’t op de koop toe dat het huis nog niet is aangepast. Maar hij schrikt wel als Nina hem vertelt wat er de afgelopen weken voor ellende is gebeurd. Het versterkt zijn gevoel dat ‘ie te kort is geschoten als haar man, ook al zijn ze gescheiden.

Bing voelt zich dan ook geroepen op te treden tegen Richard van Nooten als hij doorkrijgt dat de zakenman verantwoordelijk is voor de problemen bij La Nina en het veilinghuis. Richard is echter niet zo onder de indruk van zijn dreigementen: het is zelfs precies waar hij en Billy de Palma op hoopten.

Daan zegt sorry

Daan had vorige week zijn eerste AA-meeting en kreeg huiswerk mee. Hij moet opschrijven wie hij door zijn drankmisbruik allemaal heeft gekwetst. Doorgaans loopt Daan graag weg voor zijn emoties en verantwoordelijkheidsgevoel, hij vindt zo’n lijst ook wat onzinnig.

Maar Lucas drukt hem met de neus op de feiten als hij het lijstje onder ogen krijgt en alleen Louise ziet staan. Hij heeft niet alleen haar gekwetst, maar ook Tiffy, Bing en Nina. Een harde boodschap, maar Daan accepteert het en probeert boete te doen.

Als hij bij Bing en Nina voor de deur staat gaat het mis. Ze zitten allebei niet te wachten op Daans excuses: van sorry krijg je geen nieuw been. Daan druipt teleurgesteld af en doet beklag bij Rik die besluit zelf nog eens met Bing te gaan praten. Rik weet Bing ervan te doordringen wat Daan allemaal verloren is.

Bing besluit daarop naar Daan zelf toe te gaan om te vertellen dat hij geen excuses meer kan horen én dat hij geen zin meer heeft in gedoe. Ze gaan elkaar nog vaak genoeg tegenkomen en Bing gaat proberen normaal tegen hem te doen. Zodra Bing weg is, wordt Daan zo overmand door emotie dat ie wederom naar de fles grijpt.

Janines zorgen

De aanhoudende problemen rond het veilinghuis en La Nina blijven Janine zorgen baren, zeker nu ze zich er van Nina niet meer mee mag bemoeien. Dat kan ze echter niet laten en gaat op eigen houtje naar Richard om hem te waarschuwen. Via Richard krijgt Janine te horen dat Nina met Billy de Palma samenwerkt en dat kan ze helemaal niet begrijpen. Volgens Janine is haar dochter labiel en heeft ze dringend hulp nodig. Janine is zelfs bereid alle schilderijen en het landhuis te verkopen om Nina bij Billy weg te houden. Het lijkt tegen dovenmansoren gezegd.

Marwan slaat toe

Marwan deed vorige week zijn eerste voorzichtige versierpogingen bij Amelie en deze week lijkt hij nog meer succes te boeken. Wel hadden ze bijna bonje in de buurtsuper door Marwans plagerige opmerkingen over Amelies werk in het veilinghuis. Het zou volgens hem maar saai zijn, waardoor ze bozig van zich afbijt. Zo boeiend is zijn werk ook niet.

Later probeert hij het goed te maken door voor Amelie thuis te koken met lekkernijen uit de buurtsuper: olijven, humus en Marokkaanse worst. Het gaat erin als koek bij Amelie die daags later wel erg knus is met Marwan.

Demi’s snoepprobleem

Dit is tegen het zere been van Demi die nog altijd niet heeft verteld dat ze zwanger is van Marwan. En dat terwijl ze haar moeder behoorlijk bezorgd maakt vanwege haar problematische snoepgedrag.

Demi smoest dat ze stress heeft vanwege slechte cijfers, maar Saskia checkt online de punten van haar dochter en die zijn prima. Als ze dan ook nog eens een truitje met braaksel in de wasmand vindt én ziet dat er weer een zak snoep verdwenen is, zijn voor Saskia en Julian de rapen gaar: Demi moet opbiechten wat er aan de hand is.

Uiteraard vertelt ze niet dat ze zwanger is, maar laat ze doorschemeren dat ze moedwillig braakt. Haar ouders zijn ten einde raad, maar vooral Saskia trekt het zich sterk aan. Ze besluit een psychologe te regelen om met Demi te gaan praten over haar eetproblemen.

Shanti’s moederinstinct

Billy de Palma merkt op dat Shanti wel erg begaan is met Louise. Aan de ene kant vindt ze het fijn dat haar dochter zo opbloeit en een geboren moeder blijkt, maar ze maakt zich ook zorgen: het blijft andermans kind. Die vrees blijkt niet ongegrond: als Daan onverwacht langskomt is Shanti merkbaar star en afwezig.

Witte bonen met rattengif

Linda en Tiffy zijn bezorgd om Antons verdwijning en schrikken zich rot als Judith ineens voor de deur staat. Linda weet dankzij Janine dat ze niet in een kliniek zat en hoort Judiths praatjes over dagbehandelingen verbeten aan.

Terwijl Judith door Linda aan de praat wordt gehouden, doorzoekt Tiffy subtiel haar tas op zoek naar aanwijzingen. Tiffy ontdekt een bonnetje voor rattengif en nadat ze op handige wijze toegang krijgt tot Judiths telefoon komt ze zelfs achter haar huidige adres.

Tiffy maakt zich met een smoesje uit de voeten en fietst naar de boerderij. Ze doorzoekt het pand, maar heeft niet door dat er een bedstee in de woonkamer is waar haar vader ligt. Anton is te verzwakt door het gif om te reageren op Tiffy’s geroep. Onverrichter zake verlaat ze boerderij en belt ze een teleurgestelde Linda: er is niets verdachts gevonden.


Ondertussen groeit de wanhoop bij Linda en ze kan zich niet langer inhouden als Judith daags later weer vrolijk babbelend langskomt. Anton had al die tijd gelijk: ze is een gestoorde gek en moet nu vertellen waar ‘ie is. Judith geeft geen antwoord, maar slaat Linda knock-out met een golfclub.

Judith spoedt zich naar haar schuilplaats waar een doodzieke Anton net probeert te ontkomen. Ze houdt hem tegen, maar hij is zo beroerd dat ie buiten bewustzijn raakt. Judith slaat helemaal door: nu is het weer allemaal haar schuld en dat kan ze niet aan.

Tiffy ontdekt Linda thuis op de vloer en als ze bijkomt concluderen ze al snel dat Judith toch achter Antons verdwijning moet zitten. De nieuwe patiënt waar hij zogenaamd nooit was komen opdagen is hetzelfde adres waar Tiffy net was. Als de twee vrouwen bij de boerderij aankomen, ontdekken ze de lege bedstee en de gebroken boeien.

Onverrichter zaken keert Linda terug naar huis waar ze uit pure ellende op de bank ploft. Korte tijd later staat Judith weer in haar huis. Ze heeft Anton afgeleverd bij het ziekenhuis en wil haar excuses maken. Linda heeft er geen geduld voor en haast zich naar haar man.

Niet lang daarna later ziet Linda dat Judith zich ook ophoudt bij het AZM. Ze belt direct de politie die al op zoek was naar haar. Vlak voordat ze wordt meegevoerd door de agenten vertelt Judith nog aan Linda hoe dierbaar, mooi en fijn ze voor haar geweest is. Ze deed het allemaal uit liefde.

Anton herstelt wonderwel van de vergiftiging en hoopt dat Judith voor goed achter de tralies verdwijnt. Maar Linda blijft met een hele hoop schuldgevoelens zitten. Anton had gewoon al die tijd gelijk en ze heeft het niet gezien.

Schilderijenstress

Vorige week zag Henk toevallig de Lord Kingsley hangen in het huis van Janine en deze week komt hij langs om het doek op te halen. Wat hem betreft is het schilderij nog altijd van de Verduyntjes en daarmee brengt hij Lydia in een onmogelijke positie.

Henk legt de zaak voor aan Janine die er helemaal geen tijd voor heeft en absoluut niet van plan is iets mee te geven aan Henk. Hij eist dat Lydia achter hem staat als zijn vriendin zijnde. Maar als ze partij kiest voor Janine, is hun relatie wat Henk betreft voorbij.

Ludo en de gevlogen vogel

Ludo dacht vorige week nog een nieuwe vriend te hebben gemaakt toen hij een verdwaalde raaf ving. Het dier lijkt zich prima thuis te voelen op het verlaten booreiland waar de elektriciteit inmiddels weer werkt. Het brengt Ludo op een nieuw plan: hij spelt met grote letters 'HELP' op het dek van het platform in de hoop dat de boodschap gespot wordt vanuit de lucht. Maar als hij terugkeert naar zijn kompaan blijkt de vogel tot zijn grote verdriet gevlogen.

Janine aan het werk

Aan het eind van de week bemoeit Janine zich toch weer met de samenwerking tussen Nina en Billy. Ze probeert De Palma te intimideren, maar krijgt tot haar verrassing het aanbod om ook met hen samen te werken tegen Richard.

Janine is niet overtuigd en laat zowel De Palma als Van Nooten schaduwen door Leon. Nina heeft geen twijfels meer over Billy, zeker als Richard indirect dreigt Bing wat aan te doen. Nina vertrouwt volledig op Billy, terwijl ze niet doorheeft dat ze tegen haar samen spannen.

Janine houdt wel haar ogen open: dankzij informatie van Leon volgt ze Billy en legt ze haar rendez vous met Richard vast met haar camera.

En verder: Demi zit op dansles, Meerdijk heeft een baby olifantje en Bing heeft een nieuwe bijnaam.