Miljuschka Witzenhausen: '2020 was de kers op mijn taart'

Televizier logo

Geplaatst op 22 december om 11:00

Amusement

Over 2020

Miljuschka Witzenhausen kijkt terug op een veelbewogen televisiejaar. De tv-kok straalde in Wie is de Mol?, inspireerde kijkers in Miljuschka kookt en stal de show tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in haar zeemeerminnenjurk.

Tekst: Jef Willemsen

Hoe kijk je terug op 2020?
“Het is een heel hectisch jaar geweest, maar dat vind ik eigenlijk alleen maar lekker. Ik floreer in chaos en word oprecht gelukkig van al die drukte: ik heb een ontzettende lust naar ontwikkelen, creëren en gaan. Stilstand is achteruitgang wat mij betreft, en ik ben trots dat ik op professioneel gebied heel grote stappen heb kunnen zetten. Daar is wel zes jaar hard werk aan voorafgegaan.”

Op welk tv-programma ben je het trotst?
“Ik ben heel blij met #eerlijkefoto, mijn documentaireserie over body positivity. Maar het absolute hoogtepunt is Miljuschka kookt. Ik had voor 24Kitchen natuurlijk al wel kookprogramma’s gemaakt, maar dat een grote zender als RTL 4 me de kans gunt dagelijks te koken voordat mensen de keuken in gaan, is toch wel het ultieme.”

Wat maakt dat zo bijzonder?
“Eten moeten we elke dag, toch is koken een soort nicheactiviteit. De afgelopen decennia is in de keuken staan een vervelend klusje geworden, waar je vooral niet te veel tijd aan kwijt wil zijn. Dat probeer ik al jaren te veranderen en Miljuschka kookt is voor mij de kans om als een soort levende kookhandleiding bij kijkers binnen te komen en mijn kennis te delen. Ik kan laten zien dat bakken niet eng hoeft te zijn, vegan niet vies is en dat er zoveel meer is dan die kleine carrousel van vaste recepten waaraan veel mensen vasthouden.”

Wat heeft Wie is de Mol? je gebracht?
“Dat was een cadeautje voor mezelf: meedoen is de ultieme kans om te onthaasten. Goed, je zit wel in het spel en bent steeds alert, maar je bent in een ander land, zonder telefoon, en gaat volledig op in de bubbel van het programma. Onder die omstandigheden kun je niet anders dan jezelf zijn. Het gaf me ook ruimte voor vriendschappen die ik nog nooit eerder heb ervaren. Ik heb bijvoorbeeld een bijzondere band met Nathan Rutjes opgebouwd. We bellen veel met elkaar, even lekker een half uurtje ouwehoeren en we zijn weer helemaal bij.”

Heeft corona voor jou veel veranderd?
“Wat werk betreft heel weinig: mijn vriend en ik hebben een productiehuis en een kookstudio aan huis en konden dus coronaproof doorwerken. Helaas wist ik vanwege de situatie met mijn familie al hoe het is om de mensen van wie je houdt te moeten missen, maar ik heb geleerd om in alles het positieve te zien. Juist tijdens de lockdown namen mensen de tijd samen te eten en gingen ze massaal koken, bakken en experimenteren in de keuken. Dat zag ik aan de bezoekersaantallen op mijn website: de interesse in voedsel nam enorm toe, en daar kan ik alleen maar blij van worden. Bewust met voeding omgaan is liefde voor jezelf.”

Wat betekende de nominatie voor de Televizier-Ster voor je?
Wie is de Mol? was voor mezelf, Miljuschka kookt de kroon op mijn werk, en de nominatie voor beste presentatrice was de kers op de taart. Ik wilde uitpakken in Carré, het komt misschien maar een keer voor dat ik word genomineerd en het gala was sowieso mijn enige feestje dit jaar, dus ik wilde iets bijzonders. Het liefst loop ik in joggingpakken of fladderige jurken, maar dit moest helemaal glamour en va-va-voom worden. Edwin Oudshoorn en zijn medewerkers hebben de zeemeerminnenjurk helemaal op maat gemaakt met zo veel liefde, vakmanschap en oog voor details, dat ik me al een winnaar voelde.”

Hoe sluit je 2020 af?
“Rond Kerst en oud en nieuw ben ik altijd een emotionele dweil. Ik reflecteer op het afgelopen jaar, de keuzes die ik heb gemaakt, en ben met mijn gedachten bij de mensen die ik om wat voor reden dan ook moet missen. Dat is dit jaar niet anders. Aan goede voornemens doe ik niet, daar moet je structureel mee bezig zijn en niet omdat je een datum hebt geprikt. Natuurlijk gaat het niet altijd goed, het leven is geen rechte lijn, het is altijd vier stappen vooruit, twee terug en voor je het weet komt er een bus van rechts. 2021 gaat ook nog een pittig jaar worden, maar 2022 wordt echt mooi.”

Bekijk ook