Nieuwe natuurserie op NPO 1: Dynasties

Televizier logo

Geplaatst op 20 December om 13:52

Informatief

David Attenborough

Leiderschap, dat is het centrale thema in Dynasties. Deze nieuwe documentairereeks volgt vijf dieren die als leider moeten vechten voor hun positie aan de top én voor de overlevingskansen van hun groep. David Attenborough is de verteller

De reeks begint in de jungle van Senegal, bij de troep van chimpansee David. Een indrukwekkend alfamannetje, dat al drie jaar de teugels stevig in handen heeft. Maar drie jaar is wel zo’n beetje de maximumtermijn die een leider volmaakt in zo’n apenkolonie. De concurrentie voor positie aan de top is namelijk hevig.

Bloedbad

Zo ook in het geval van David. De concurrenten staan te trappelen om hem af te zetten, en op veel steun van andere apen in hun troep hoeft hij niet te rekenen. Sterker nog: hij heeft geen idee wie hij kan vertrouwen en wie niet. Een bloedbad tussen de bomen volgt, maar een echte leider is niet alleen sterk, maar ook slim. Slaagt David erin om zijn rivalen af te troeven en zelf een opvolger te verwekken?

Soap

“Een soap”, zo noemt regisseur Rosie Thomas het leven in de troep op de site van de BBC. En om de verhaallijn goed in beeld te brengen, moesten de makers niet alleen alle afzonderlijke apen kunnen herkennen, maar ook hun karakters leren kennen. “Want iedere chimpansee heeft zijn eigen unieke eigenschappen en zijn eigen ingewikkelde relaties met de anderen.”

Twee decennia

Gelukkig accepteerden de dieren de ploeg, mede omdat een Amerikaanse antropoloog en haar team ze Davids groep al twee decennia bestudeerden. Hoewel ze daardoor gewend waren aan mensen, bleef het soms hard werken om de beelden te kunnen schieten. “Meestal vonden ze het prima dat we er waren, maar soms gingen ze er gewoon vandoor. En ze gingen zo hard dat we ze met geen mogelijkheid konden bijhouden. Dan namen we maar aan dat ze ons niet in de buurt wilden hebben en zetten we er voor die dag een punt achter.”

Dynasties, donderdag - NPO 1 20:35 uur