Komende week in GTST: Bings boeman besluit en Eva's eenzame aftocht

Televizier logo

Geplaatst op 3 Januari om 20:30

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Ludo en Janine die elkaar weer vonden tijdens de modeshow voor en door kankerpatiënten.

Oude passie laait op

Nadat ze Eva thuis hebben afgezet, gaan Ludo en Janine gezellig een hapje eten. Zelfs na alle moeilijke maanden zonder elkaar is er weinig voor nodig om de oude passie tussen hen weer op te doen laaien. Het etentje mondt uit in een vrijpartij in de lift van het hotel, maar door Ludo’s liefdevolle aanrakingen beseft Janine des te meer dat ze ziek is. Ludo heeft respect voor de situatie en verzekert zijn vrouw dat hij haar hoe dan ook prachtig vindt.

Eenmaal thuis schrikt Janine zich een ongeluk als ze Eva bewusteloos in de woonkamer vindt. Eva wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar haar oncoloog al snel uitsluitsel geeft: Eva is inmiddels zo verzwakt door de kanker dat ze vatbaar is voor de bijwerkingen van haar pijnstillers. Door de morfine begint ze te hallucineren wat haar val veroorzaakte. Haar toestand is nu stabiel, maar het kan zo weer gebeuren. Deze zoveelste tegenslag is voor Eva de druppel: ze wíl niet meer. Janine weet nog hoe vreselijk het was om haar zusje Marieke te zien aftakelen en begrijpt Eva’s besluit volledig.

Nina’s tranendal

Janines volledige aandacht gaat naar Eva. Ze weet verder niets over het feit dat haar dochter in scheiding ligt. Nina heeft bewust haar mond gehouden, maar licht deze week wel Lucas en Tiffy in. Lucas weet niet wat hij hoort en wil Daan direct op straat zetten, terwijl Tiffy al veel langer vermoedde dat er iets speelde tussen Daan en Nina. Broer en zus steunen elkaar hoe dan ook volledig en Lucas motiveert haar om het uit te praten met Bing.

Maar Bing blijkt niet voor rede vatbaar. In Boks maakt hij zijn vrouw duidelijk dat hij haar volledig kapot gaat maken. Hij wil het huis, de volledige voogdij over hun drie kinderen en verder al wat hem toekomt. Lamgeslagen druipt Nina af. Ze besluit in haar atelier boven Boks te blijven zodat ze in ieder geval in de buurt van haar kinderen is. Daar stapelt het ene verdriet zich op ’t ander.

Pucks verraad en spijt

Niet alleen komt Daan langs om te kibbelen, ze krijgt ook bezoek van Puck. In eerste instantie stelt de verraderlijke mode ontwerpster zich op als de belangstellende vriendin, maar ze komt niet zomaar: uitgerekend op die dag wordt de La Puck kledinglijn geleverd die ze via Nina’s bedrijfsrekening had besteld en betaald. Nina is geschokt als ze de rekening ziet, maar terwijl Puck had verwacht dat ze razend zou worden, reageert ze gelaten.

Nina begrijpt het eigenlijk wel: dit verraad is precies wat ze heeft verdiend na alles wat ze heeft geflikt. Daardoor kan Puck niet echt genieten van haar overwinning. Ze mag dan een keiharde streber zijn, helemaal harteloos is ze ook niet. Later die avond deelt ze haar fles champagne met Nina en is eindelijk eerlijk over haar leugens: ze heeft nooit voor modehuis Maison Vert gewerkt en ze is inderdaad nooit verder gekomen dan bedrijfsleider van de Zibra. Door die eerlijkheid lijkt hun vriendschap een tweede kans te krijgen.

Lana’s dubieuze dubbelspel

Lana en Bobby proberen hun stiekeme relatie nog steeds geheim te houden voor de buitenwereld. Met veel smoesjes lukt het haar weer om zonder supervisie van haar moeder op pad te gaan. Ze gaat direct naar de caravan van Bobby waar ze ’t tot laat in de avond leuk heeft. Maar als het stel op weg naar huis zoenend gespot wordt door Laura lijkt Lana er gloeiend bij.

Al snel blijkt dat Laura zich in het donker vergist had: ze zag Bobby aan voor Valentijn. Ze geeft Lana wat goedbedoeld advies en belooft niks tegen Sjors te zeggen. Lana ziet dit incident als een kans. Ze besluit met Valentijn aan te pappen en beweert zelfs dat ze hem ook leuk vindt, tot verbijstering van Jojo die weet hoe het echt zit. Lana wil voor de buitenwereld een setje met Valentijn zijn zodat ze altijd een geldige reden heeft om van huis te gaan. Valentijn is in de wolken en heeft niks door. Ze vertellen Sjors en Amir zelfs al over hun geluk, maar die reageren lauwtjes. Ze hebben genoeg eigen sores.

Sjors vs Amir: ronde 347

Bing had Sjors gevraagd hem te helpen met z’n scheiding. Hij wil van haar de naam van de beste advocaat om Nina stuk te maken en de voogdij over de kinderen te krijgen. Sjors weet dat er met een boze Bing niet redelijk te praten valt en zegt toe, tot ontzetting van Amir die bezorgd is om z’n zoon Max-Ravi. Officieel heeft hij als zaaddonor geen enkel recht, maar hij weigert machteloos toe te kijken hoe zijn zoon de dupe wordt van de situatie.

Sjors reageert op haar gebruikelijke, weinig invoelende zelf, ze verwijt Amir zelfs dat hij ’t weer eens allemaal op zichzelf betrekt. Ook bij Bing vangt Amir bot: hij wil niets horen van Amirs zorgen en zet hem zelfs de deur uit, tot ontzetting van Jojo die precies doorheeft hoe erg de kinderen lijden onder de relatieproblemen van hun ouders.

Jojo’s crises

Jojo herkent veel van haar eigen situatie in het verdriet van Nola, Manu en Max. Ze was immers zelf ooit wees, vol angsten, twijfels en onuitgesproken verdriet dat haar vooral ’s nachts overviel. Ze smeekt Bing om aandacht aan zijn kinderen te besteden en te luisteren naar wat ze nodig hebben: contact met hun moeder en niet nóg een nieuwe, fulltime oppas.

Sowieso ziet Jojo deze week hoe iedereen in haar omgeving er op relationeel gebied een potje van maakt. Met verbazing zag ze haar beste vriendin Lana een relatie met Valentijn faken terwijl hij net een leuke klik had met de schuchtere Merel Verduyn. Als Valentijn haar afwijst omdat Lana interesse toonde, ging Jojo achter haar aan om d’r te troosten. Merel wijst die aandacht en medeleven bruusk af, maar maakt het later op advies van haar vader Julian goed.

Saskia maakt vrienden

Sowieso maakt de familie Verduyn volop nieuwe vrienden deze week. In de kroeg leert Julian Amir kennen zijn vrouw Saskia begint als doktersassistente in het ziekenhuis. Daar loopt ze Anton Bouwhuis tegen het lijf en ze hebben direct een leuke klik. Antons vrouw Linda kijkt van een afstandje bezorgd toe en vreest even het ergste. Ze besluit zelfs Saskia subtiel te polsen, maar als die doorzichtige poging uitkomt, kunnen ze er vooral om lachen.

Later in de week nodigt Saskia haar nieuwe vriendinnen Laura, Linda en Shanti uit voor een meidenavond: ze gaan wijn drinken en kleding ruilen. Saskia wist echter niets van de bloedbonje tussen Linda en Shanti, maar dat mag de pret niet drukken. Op de achtergrond is wel duidelijk dat de familie Verduyn geldzorgen heeft. Saskia verstopt aanmaningen van instanties en de ‘luxe’ appeltaart van de bakker komt stiekem met 50 procent dagkorting van de supermarkt.

Rik is Daan beu

Het gedoe rond Daan en Nina en de situatie met Bing heeft ook invloed op Rik. Hij is diep teleurgesteld in zijn broer en moet moeite doen niet naar hem uit te halen. Tegen Shanti bekent Rik dat hij Daan een opportunistische zak vindt terwijl hij ooit zo blij was juist weer een broer te hebben. Ze kan hem geen ongelijk geven, maar benadrukt dat het nog altijd z’n broer is. Volgens Shanti is ’t beste wat Rik kan doen het goede voorbeeld geven. Maar de maat lijkt behoorlijk vol.

Bings besluit

Jojo’s woorden en een emotionele bekentenis van Nola in haar troostknuffel leiden Bing tot een drastisch besluit. Hij neemt voor onbepaalde tijd vrij en boekt een ticket voor zichzelf en drie kinderen zo ver mogelijk van Meerdijk. In stilte sluipt hij weg met zijn kids, die niet beter weten dan dat ze een poosje op vakantie gaan. Maar als het aan Bing ligt, kan dat nog wel even duren.

Eva’s afscheid

Aan het eind van de week heeft Janine een afscheidsbijeenkomst geregeld voor Eva. Haar grootste vrees is alleen doodgaan en dat laat Janine niet gebeuren. Al haar vrienden en kennissen zijn uitgenodigd om gedag te zeggen. Helaas laten Linda en Lucas het afweten en ook Nina neemt niet op, zodat Janine ondanks hulp van Ludo alsnog Eva even alleen moet laten om de laatste boodschappen te doen. Terwijl Nina haar broer overhaalt wél te komen, haast Janine zich huiswaarts waar ze tot haar grote verdriet ontdekt dat Eva in alle stilte - en helemaal alleen - is gestorven.

En verder: Omdat Shanti haar ijzige moeder mist, neemt Rik haar mee schaatsen, de jongste Verduyntjes laten zich niet horen of zien en in het anders zo poepchique huize Bouwhuis staan ineens wel hele sobere stoelen.