Komende week in GTST: Onfortuinlijke onthullingen en de beladen beroepskeuze

Televizier logo

Geplaatst op 10 Januari om 20:28

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Janine die tot haar grote verdriet Eva dood op de bank aantrof. Ze was moederziel alleen gestorven.

Eva’s uitzonderlijke uitvaart

Janine krijgt de ondankbare taak om Eva’s uitvaart te regelen. Haar hoofd staat er totaal niet naar, maar gelukkig helpen Lucas en Ludo met de details over zaken als de kist, de hapjes en de rouwkaart. Janine wil dat het een speciaal afscheid wordt en Ludo schiet financieel te hulp om alle extra wensen mogelijk te maken. Toch voelt ze zich nog schuldig dat ze haar alleen heeft gelaten.

Een grafrede voorbereiden blijkt dan ook een te zware opgave voor Janine. Alles wat ze schrijft voelt niet goed aan. Uiteindelijk besluit ze haar hele toespraak weg te gooien en tijdens de dienst te improviseren. Met zichtbare moeite slaat ze zich door de uitvaart heen, maar ze weet zich te herpakken door tijdens haar praatje zich uitsluitend tot Eva te richten. Als de dienst er op zit, breekt Janine en vertrouwt ze op Ludo om haar te troosten.

Vermiste troost & kroost

Door de dood van Eva zijn Ludo en Janine totaal niet op de hoogte van het feit dat Bing is vertrokken met hun kleinkinderen. Nina krijgt het nieuws deze week te horen van Jojo die ook gek opkeek toen het huis ineens leeg was en de koffers weg waren. Nina is radeloos, maar weigert in te gaan op Daans suggestie om aangifte te doen wegens ontvoering. Ze wil in alle rust afwachten tot Bing weer terugkeert zodat ze samen verder kunnen.

Om haar kinderen toch het idee te geven dat ze bij hen is, spreekt ze lieve berichtjes in op de telefoon van Nola. Niet lang daarna komen die berichten niet meer aan, wat volgens Daan definitief bewijs is dat Bing de kinderen bij haar weg houdt. Nog altijd wil Nina geen aangifte doen en ze slaat Daans hulp resoluut af. Ze vindt het zelfs sneu dat Daan haar in de war wil maken door te beweren dat ze geen goede moeder is. Hij wil alleen maar dat Bing achter de tralies verdwijnt zodat hij vrij spel heeft. Later in de week draait Nina toch bij. Ze mist de kinderen en laat zich door Daan overtuigen om clandestien Bing op te laten sporen. Daan wil hem direct laten arresteren, maar dat staat Nina niet toe. Ze wil er desnoods zelf heen om met haar man te praten. Tandenknarsend stemt Daan toe, dat er nog steeds een klik tussen hen bestaat is meer dan duidelijk.

Puck springt bij

Nina hangt Bings verdwijning niet aan de grote klok, zo liegt ze tegen Amir dat Bing met Max-Ravi en de rest een paar dagen naar Vlieland is. Toch licht ze Puck in. Ook zij raadt Nina aan naar de politie te gaan, maar dat roept alleen weerstand op bij Nina. Dit merkt Puck die door heeft dat ze op een afstand gehouden wordt. Dat doet zeer, want ze hebben hun vriendschap net een nieuwe kans gegeven. Puck zweert dat ze Nina zonder bijbedoelingen wil helpen en lijkt zowaar oprecht in haar intenties.

Nog geen dag later krijgt Puck de kans haar goede bedoelingen te bewijzen. Nina is een afspraak vergeten met Lucy Nata van de grote modeketen Luster. Ze komt een nieuw ontwerp bekijken, maar Jojo weet van niks. Puck springt bij, introduceert zichzelf als collega van Nina en probeert te redden wat er te redden valt door Jojo snel het proefmodel van de jas te laten showen. Lucy is niet overtuigd tot Jan des Bouvrie binnen komt zetten en direct weg is van de creatie. Lucy besluit de gok te wagen en geeft Puck de opdracht binnen een week exclusief voor Luster het ontwerp gepimpt af te leveren.

Amir is het beu

Amir krijgt deze week goed nieuws: hij is door z’n coschappen heen en mag zich eindelijk officieel arts noemen in Nederland. Vreugde blijft echter uit. Hij beseft hoe idioot het is dat hij keihard heeft moeten werken voor iets dat hij allang kan. Tot verbijstering van Anton zegt Amir met onmiddellijke ingang zijn baan in het AZM op. Het is tijd voor iets anders.

Verrassend genoeg wordt Sjors voor de verandering eens niet razend als ze hoort wat Amir zonder overleg besloten heeft. Ze heeft er zelfs alle begrip voor dat hij een nieuwe koers wil varen en zegt blij en trots te zijn op een man die zijn gevoel durft te volgen. Uiteraard gaat dat niet lang goed: Sjors besluit Amir te bestoken met beroepskeuzetests en suggesties voor vervolgopleidingen. Dit is tegen het zere been van Amir die in alle rust zelf wil ontdekken wat hij echt wil.

De bom barst als Sjors toegeeft dat ze absoluut geen zin heeft in een bankhanger die alleen maar series kijkt en pizza’s vreet. Dat leidt tot een nieuwe, korte koude oorlog tussen het stel dat elkaar de gebruikelijke verwijten maakt. Na afzonderlijke gesprekken met Nina en Puck komen ze allebei weer tot rust. Amir komt met bloemen en een belofte thuis: hij gaat heus wel z’n best doen. Voor hen beiden.

Lana doet zichzelf de das om

Lana profiteert van de spanningen thuis om ongemerkt bij Bobby te kunnen zijn. Helaas blijkt het zo goed als onmogelijk om Valentijn van zich af te schudden. Hij weet niet beter dan dat ze een verliefd stelletje zijn en vindt ’t wel vreemd dat Lana steeds redenen verzint om niet bij hem te hoeven zijn. Op een avond besluit hij haar te volgen als ze richting Bobby’s caravan gaat. Lana schrikt zich een ongeluk als Valentijn ineens in de caravan staat.

Gelukkig is Bobby even boodschappen halen, zodat de confrontatie uitblijft. Lana verzint de meest fantastische smoes voor zowel het bestaan van de caravan, haar aanwezigheid en het feit dat er allerlei lekkere hapjes klaar staan. Ze gooit ’t erop dat zij alles had voorbereid maar nu toch ineens last kreeg van angst omdat Valentijn haar al eens eerder bedrogen had. Ze heeft tijd nodig om het vertrouwen weer terug te krijgen. Valentijn druipt teleurgesteld af en Lana heeft niet door dat hij zijn sjaal per ongeluk laat slingeren.

Korte tijd later vindt Bobby de sjaal in zijn caravan. Als hij Lana naar het kledingstuk vraagt, beweert ze dat ’t een cadeautje voor hem is en ook hier komt ze wonderwel mee weg. Via een handigheidje geeft ze de sjaal weer terug aan Valentijn die nog altijd niks doorheeft. Wel heeft hij een mierzoet gedichtje voor haar geschreven waarin hij zijn liefde en trouw bezweert. Als een boer met kiespijn hoort Lana de mooie woorden aan.

Riks nieuwe start

Bings verdwijning heeft ook impact op Rik. Niet alleen werd hij ontslagen door Bing toen bleek dat hij wist van Daan en Nina’s affaire, voor zijn vertrek heeft Bing ook de sloten van Riks appartementje boven Boks laten vervangen. Rik staat op straat en geeft zijn broer de schuld van alle ellende, al meent Daan dat hij er part noch deel aan heeft.

Shanti biedt Rik aan om zo lang bij haar in het Paleis te komen wonen. Haar kamertje is echter behoorlijk krap en ondanks al haar goede bedoelingen merkt Rik dat hij het is ontgroeid om een huis, een koelkast en een badkamer te delen met vijf andere mensen. In deze fase van zijn leven is hij toe aan zijn eigen stekkie.

Gelukkig weten Saskia en Julian raad. De woning naast hen staat leeg en Julian wil best een goed woordje bij de huisbaas doen. Ze verrassen Rik en Shanti met een rondleiding door het zonnige flatje. Rik is direct enthousiast, zelfs nadat hij per ongeluk een middag opgesloten op het balkon zat met Shanti door een defecte deurklink. Hij wil er direct met Shanti intrekken, maar zij schrikt van zijn plan om samen te gaan wonen.

Verduyn verwikkelingen

De familie Verduyn speelt deze week verder een uiterst bescheiden rol. De jongste kinderen zijn wederom niet te zien, maar de oudste dochter Merel doet wel van zich spreken. Ze zit op voetbal en vader Julian besluit spontaan haar halve team uit te nodigen om te komen eten. Het leek hem een goede manier voor Merel om vrienden te maken, maar Saskia schrikt zich rot als er ineens zes extra hongerige monden te voeden zijn. Zoveel eten heeft ze niet en ze kunnen het zich niet veroorloven pizza of friet te bestellen, niet met zijn salaris. Volgens Julian loopt het allemaal wel los, maar Saskia wil niet overkomen als een stelletje armoedzaaiers. Meerdijk moest voor hen én voor Merel een nieuwe start worden, maar Saskia maakt zich zorgen.

Ludo’s biecht

De relatie tussen Ludo en Janine lijkt weer als vanouds, maar loopt tegen het eind van de week wederom een deuk op. Ludo wil dat Janine na de uitvaart wat ontspant, maar ze realiseert zich dat ze een deadline heeft voor het online platform dat haar onlangs aannam als blogger. Janine stort zich als een bezetene op haar stuk, niet wetende dat Ludo degene is die haar opdrachtgever financiert om haar aan te nemen. Ludo probeert Janine eerst subtiel over te halen kalmer aan te doen, maar als dat niet lukt vertelt hij de waarheid. Janine staart hem verbijsterd en verraden aan: ze heeft alleen maar werk omdat hij mensen moest betalen?

En verder: Lucas en Tiffy zitten met Wolf op baby zingen, Riks auraruimte is zo groot als de badkamer en met een paarse grafkist wordt ’t zelden een dooie boel.