Alle wielerklassiekers van 2021

Geplaatst op 9 Maart om 14:25

Sport

Lekker op 't fietsje

Het wielerseizoen 2021 startte in februari van start met de UAE Tour. En er volgen dit voorjaar nog vele klassiekers. Wij hebben een handig overzicht voor je met alle data.

Milaan-San Remo

Met 298 km is Milaan-San Remo in het moderne wielrennen de langste professionele eendagskoers van het jaar. De bijnaam van deze klassieker is La Primavera, vrij vertaald De lente. Vorig seizoen werd deze eendagskoers een week na Strade Bianche verreden en toen was Wout van Aert wederom de sterkste.

Wanneer: zaterdag 20 maart

Waar te zien: Eurosport en VTM

Oxyclean Classic Brugge-De Panne

De eerste midweekse wielerklassieker van het jaar is Oxyclean Classic Brugge-De Panne. De koers, die voorheen drie dagen duurde en ook zo heette, wordt vanwege een nieuwe hoofdsponsor nu in minder dagen verreden. Vorig jaar won Yves Lampaert solo.

Wanneer: woensdag 24 maart  

Waar te zien: VTM voor live Eurosport voor samenvattingen

E3 Saxo Bank Classic

Op vrijdag 26 maart vindt de 63e editie van de E3 Saxo Bank Classic, beter bekend onder de noemer E3 Harelbeke, plaats. Dit jaar worden er 203,9 kilometer verreden, waarbij er zeventien hellingen beklommen worden. De top van de laatste hindernis, de Tiegemberg, ligt op een kleine 20 kilometer van de finish in Harelbeke.

Wanneer: vrijdag 26 maart

Gent-Wevelgem 

Mads Pedersen was vorig jaar als eerste over de finish van Gent-Wevelgem. De wielerwedstrijd wordt al sinds 1934 verreden en kent vrijwel altijd een enorm sterk deelnemersveld.

Wanneer: zondag 28 maart

Dwars door Vlaanderen

De Vlaamse wielerklassieker Dwars door Vlaanderen vormde vroeger traditioneel de start van de Vlaamse Wielerweek, met de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, de Driedaagse van De Panne-Koksijde en de Ronde van Vlaanderen. De finish van deze opwarmer van de Ronde van Vlaanderen is in Waregem.

Wanneer: woensdag 31 maart

Ronde van Vlaanderen 

Zondag 4 april is het tijd voor misschien wel de mooiste klassieker van het voorjaar: De Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar werd de koers overschaduwd door een botsing tussen Julian Alaphilippe en een motard. Uiteindelijk was Mathieu van der Poel in de sprint de baas over Wout van Aert.

Wanneer: zondag 4 april 

Parijs-Roubaix 

Een week na de Ronde van Vlaanderen is het tijd voor een andere echte klassieker. Parijs-Roubaix, ook wel De Hel van het Noorden genoemd, staat 11 april op de rol. Voor de laatste Nederlandse winnaar moeten we terug naar 2014, toen Niki Terpstra de grootste zege uit zijn loopbaan boekte.

Wanneer: zondag 11 april 

De Brabantse Pijl 

Drie dagen na De Hel van het Noorden is het tijd voor De Brabantse Pijl. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, doet de koers Nederland niet aan. Julian Alaphilippe is titelhouder. Vorig jaar was hij Mathieu van der Poel en Benoît Cosnefroy de baas in een sprint. 

Wanneer: woensdag 14 april

Amstel Gold Race 

Na een jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie en alle maatregelen die daarbij kwamen kijken, keert de Amstel Gold Race terug op de wielerkalender in 2021. Voor Mathieu van der Poel was het als enige misschien een pluspunt dat de koers niet doorging, want de Nederlander was zodoende een jaar langer de winnaar. In 2019 versloeg hij op de laatste meters op magistrale wijze de concurrentie en kroonde hij zich tot winnaar op Nederlandse bodem. 

Wanneer: zondag 18 april

Waalse Pijl 

De 85e editie van de Waalse Pijl staat drie dagen na de Amstel Gold Race op het programma voor de renners. Deze klassieker werd in de historie het vaakst gewonnen door Alejandro Valverde. De Spanjaard kwam vijf keer als eerste over de meet op De Muur van Hoei. Vorig jaar was Marc Hirschi de beste in deze wielerklassieker.

Wanneer: woensdag 21 april

Luik-Bastenaken-Luik

De voorjaarsklassiekers worden afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik. De koers vormt samen met Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije de vijf Monumenten van het wielrennen. Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic was vorig jaar de sterkste in deze koers die door Eddy Merckx het vaakst (5x) werd gewonnen.

Wanneer: zondag 25 april