Tip
De tien beste Netflix-series naar een waargebeurd verhaal

Guidinc logo

Geplaatst op 25 oktober, 15:50

Series die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal bevinden zich in het grijze gebied tussen documentaire en complete fictie. Soms volgen ze de feiten heel trouw, in andere gevallen zijn ze 'geïnspireerd door ware gebeurtenissen'. In deze tien gevallen leverde het in ieder geval een uitstekende tv-serie op.

Maid

Twintiger Alex wil een beter leven voor zichzelf en haar dochtertje Maddy. Ze gaat aan de slag in een slecht betaalde baan als schoonmaakster en begint een hopeloze strijd met bureaucratische instanties die bedoeld zijn om haar te helpen, maar vaak een averechts effect hebben. Ook heeft ze heel wat te stellen met haar moeder Paula, die lijdt aan een bipolaire stoornis. Maid is gebaseerd op het boek 'Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother's Will to Survive' van Stephanie Land. De rollen van Alex en Paula worden gespeeld door Margaret Qualley en Andie MacDowell, die in het dagelijks leven ook moeder en dochter zijn. Dat heeft zeker bijgedragen aan het authentieke gehalte van deze ontroerende dramaserie.

Zet Maid op je kijklijst

 

Unbelievable

Weinig series zullen je tegelijkertijd zo verdrietig en zo boos maken maken als Unbelievable. Deze miniserie werd gebaseerd op een krantenartikel en een boek over een serie verkrachtingszaken die door de Amerikaanse politie totaal verkeerd werd aangepakt. Als probleemtiener Marie Adler (Kaitlyn Dever) aangifte doet van verkrachting, vinden de agenten haar verhaal niet geloofwaardig. Drie jaar later stuit rechercheur Karen Duvall (Merritt Weaver) op een verkrachtingszaak die overeenkomsten heeft met die van Marie. Samen met collega Grace Rasmussen (Toni Collette) ontdekt ze dat er een seriemoordenaar actief is.

Zet Unbelievable op je kijklijst

 

The Serpent

Deze Britse misdaadserie vertelt het opzienbarende verhaal van seriemoordenaar Charles Sobhraj en de Nederlandse diplomaat die hem wist te stoppen. In de jaren zeventig slaat Sobhraj (Tahar Rahim) in Thailand toe onder jonge rugzaktoeristen. Hij steelt paspoorten en sierraden, die hij samen met zijn vriendin Marie Andrée Leclerc (Jenna Coleman) verpatst. Als Herman Knippenberg (Billy Howle) een onderzoek begint naar verdwenen Nederlandse vakantiegangers, komt hij op het spoor van het moordende koppel. The Serpent heeft het waargebeurde misdaadverhaal wat smeuïger gemaakt, maar volgt in hoofdlijnen wat er is gebeurd. De jaren zeventig-sfeer is uitstekend getroffen.

Zet The Serpent op je kijklijst

 

The Crown

Deze Netflix-serie is een ongekend ambitieus project, dat in zes seizoenen de hele regeerperiode van de Britse koningin Elizabeth II in kaart brengt. De historische feiten rond de koninklijke familie zijn overbekend, maar wat er zich achter de deuren van Buckingham Palace afspeelt is natuurlijk giswerk. De makers moeten dus af en toe hun fantasie aan het werk zetten. De eerste vier seizoenen van The Crown - met Claire Foy en Olivia Colman in de rol van Elizabeth - leverden monumentaal goede tv op. Seizoen vijf met Imelda Staunton gaat in november van 2022 van start.

Zet The Crown op je kijklijst

 

When They See Us

Na de mishandeling en verkrachting van jogger Trisha Meili in Central Park, New York, werden de daders al snel gevonden. Vijf zwarte en latino jongeren werden gearresteerd, berecht en veroordeeld. Pas dertien jaar later bleek dat de politie het bij het verkeerde eind had, toen de ware dader tegen de lamp liep. Deze vierdelige miniserie reconstrueert de lijdensweg van de 'Central Park Five' vanaf de bewuste nacht tot na hun vrijlating.

Zet When They See Us op je kijklijst

 

Unorthodox

De eerste Netflix-serie die grotendeels in het Jiddisch wordt gesproken is losjes gebaseerd op 'Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots', de autobiografie van Deborah Feldman. Shira Haas speelt de veelgeprezen hoofdrol van de negentienjarige Esther Shapiro, een ultra-orthodox joodse vrouw die ontsnapt uit haar benauwende huwelijk. Ze vlucht vanuit Brooklyn naar Berlijn, waar ze een nieuw leven hoopt te beginnen. Haar man legt zich er niet zomaar bij neer en reist Esther achterna. Unorthodox wordt zorgvuldig verteld en prachtig geacteerd, maar het is geen vrolijk kijkvoer.

Zet Unorthodox op je kijklijst

 

Special

De comedyserie Special volgt de bijzondere Ryan Hayes, een jonge homo met hersenverlamming die zich dapper door het leven slaat. Hij weigert om een geïsoleerd bestaan als outcast te leiden en besluit de regie over zijn leven in eigen hand te nemen. Een stage bij het hippe Eggwoke en een eigen appartement zijn daarbij belangrijke eerste stappen. Deze opbeurende serie is in grote lijnen gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van bedenker Ryan O'Connell, die ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt.

Zet Special op je kijklijst

 

The Spy

Dat Sacha Baron Cohen (Borat, Brüno) ook prima serieuze rollen kan spelen, bewijst hij in deze spionageserie uit de koker van Gideon Raff (Homeland). The Spy is het verhaal van Eli Cohen, een van de bekendste agenten van de Israëlische nationale veiligheidsdienst Mossad. Aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en Syrië weet Cohen te infiltreren in het Syrische ministerie van Defensie. Hij neemt een andere identiteit aan, klimt op in de invloedrijke sociale kringen en wordt uiteindelijk een persoonlijke vertrouweling van de toekomstige president. Een spannend spionageverhaal én een mooi stukje geschiedenis.

Zet The Spy op je kijklijst

 

Narcos

Narcos was een van de vroege internationale successen van Netflix. De serie kreeg drie seizoenen en de spin-off Narcos: Mexico, die ook al aan zijn derde reeks toe is. Toch vinden de meeste fans de eerste twee originele seizoenen nog altijd het beste. Deze vertellen het verhaal van Pablo Escobar, de beruchte Colombiaanse drugsbaron die werd gehaat door de regering en de politie, maar door de arme bevolking op handen werd gedragen. Als Escobar de aandacht van de Amerikaanse DEA trekt, barst er een ware oorlog los. Wagner Moura levert een topprestatie met zijn vertolking van de meedogenloze drugsbaas.

Zet Narcos op je kijklijst

 

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

Het eerste seizoen van American Crime Story ontleedt een van de spraakmakendste zaken in de geschiedenis van de Amerikaanse rechtspraak: de moordzaak tegen basketbalvedette en acteur O.J. Simpson. De vlucht van O.J., zijn arrestatie en proces waren allemaal live op tv te volgen, en dat maakte de zaak nog unieker dan hij al was. In deze reconstructie draven bekende acteurs op als de hoofdrolspelers in het circus: Cuba Gooding Jr. is moordverdachte O.J. Simpson, Sarah Paulson speelt aanklager Marcia Clark en verder zie je David Schwimmer, John Travolta en Courtney B. Vance als O.J.'s advocaten. 

Zet American Crime Story: The People v. O.J. Simpson op je kijklijst

Bekijk ook