Frank Lammers: ‘Zet alle omstreden beelden in een park’

Geplaatst op 26 juni, 10:12

Educatieve waarde

Frank Lammers vindt dat beelden van omstreden historische personen in één park geplaatst moeten worden. Zo is het mogelijk om de context van hun leven en daden te schetsen.

De acteur kroop eerder in de rol van Michiel de Ruyter, de grootste zeeheld van de Nederlandse geschiedenis. Een groep actievoerders bewaakte de afgelopen weken het beeld van De Ruyter in Vlissingen.

"Als er echt mensen zouden zijn die het beeld van Michiel willen molesteren, moeten ze eerst hun huiswerk wat beter doen", suggereert de acteur. "Je moet sowieso geen beelden bekladden of dingen kapot maken. Maar zeker niet van Michiel de Ruyter. Hij was een van de eerste Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders met een donkere vriend. Ze waren zeker in Vlissingen onafscheidelijk."

De geschiedenis koesteren

Over het standbeeld van J.P. Coen, dat ook tot veel discussie leidt, heeft hij een andere mening."Hongarije heeft een memento-park", legt Lammers uit. "Daar zijn allerlei beelden van mensen tegen wie de Hongaren nu anders aankijken dan vroeger bij elkaar – noem een Stalin – samen gezet. Op die manier koester je de geschiedenis, maar voeg je er wel een duidelijke toelichting aan toe. Ik vind dat een intelligente oplossing die ook een enorme educatieve waarde heeft."

Bekijk ook