Vijf hoogtepunten uit Zondag met Lubach

Geplaatst op 19 September, 11:31

America first, The Netherlands second

Helaas voor alle fans van Zondag met Lubach: aankomende zondag begint het laatste seizoen van Arjen Lubachs satirische programma. Tijd om terug te blikken naar vijf hoogtepunten uit de afgelopen jaren.

1. America first, The Netherlands second

In 2017 keek de hele wereld naar hoe de 45e president van de Verenigde Staten werd verkozen: Donald Trump. Lubach vond het een goed idee om de president bevriend te houden, dus maakte hij een filmpje om ons kleine landje aan hem te introduceren.

Wat klein begon, eindigde in een filmpje die de hele wereld overging. Sowieso was 2017 een succesvol jaar voor Arjen Lubach, want hij won ook nog eens de Gouden Televizier-Ring.

2. RUMAG & Lubag

Dat Arjen Lubach niet bepaald een fan is van RUMAG, bleek begin dit jaar uit Zondag met Lubach. De presentator deed tijdens de uitzending een grote onthulling: volgens hem gebruikte RUMAG aan de lopende band quotes die gejat zijn. 

Daarnaast zou het marketingbedrijf corona-shirts verkopen waarvan de opbrengst naar het Rode Kruis zou gaan, maar verdienden ze er vooral zelf aan. 

Om alsnog geld binnen te halen voor het Rode Kruis, startte Lubach de website www.lubag.nl. Op deze site kon je voor hetzelfde bedrag een shirt kopen met ‘Lubag’ erop, alleen ging nu wél het hele bedrag naar het goede doel. Lubach wist met zijn actie ruim 283.000 euro op te halen.

3. Inburgeren 

In het zesde seizoen besteedt Lubach aandacht aan het inburgeren. Wat bleek namelijk: in de afgelopen vier jaar is het aantal geslaagden maar liefst vijf keer zo klein geworden. Hoe kan dat? En hoe ziet zo’n inburgeringstoets er eigenlijk uit? Lubach zocht het uit.

 

4. NRA

Ook Lubachs filmpje over een nieuwe Amerikaanse ‘ziekte’ ging in 2017 de wereld over. Het gaat hier om ‘NRA’, ook wel Nonsensical Rifle Addiction. Amerikanen zouden er massaal aan lijden en als gevolg hiervan zomaar om zich heen gaan schieten.

Het filmpje werd goed ontvangen en is ruim 4 miljoen keer bekeken op YouTube. Ook leverde het Lubach een Lovie Award op, ook wel de web-Oscars genoemd.

 

5. Geert Wilders 

Zondag met Lubach is niet compleet zonder af en toe aandacht te besteden aan Geert Wilders. De politicus zou het doel hebben om Nederlanders weer terug te geven aan ons. Maar hoe hij dit wil aanpakken, is nog vrij onduidelijk. Lubach doet in onderstaand fragment een poging om de concrete plannen van Wilders aan te duiden.

 

Het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach start zondag 20 september om 21:20 uur op NPO1.