Zo gaat de Nederlandse versie van RuPaul's drag race eruit zien

Geplaatst op 20 Augustus, 14:39

Op zoek naar de beste queens

Het populaire Amerikaanse televisieprogramma RuPaul's drag race krijgt een Nederlandse versie. Onder de naam Drag race Holland zal de serie binnenkort op Videoland verschijnen.

In de Amerikaanse versie gaat de legendarische dragqueen RuPaul op zoek naar de allerbeste queens. Om te kunnen winnen, moeten de deelnemers een aantal opdrachten doen. Denk aan playbacken, kostuums maken en acteren om hun skills te bewijzen. Geheel in de stijl van RuPaul zelf gebeurt dit met de nodige glitter en glamour.

Wie is RuPaul? 

Misschien vraag je je nu af wie RuPaul eigenlijk is. Die vraag is niet zo gek: alhoewel RuPaul’s drag race in Amerika een grote kijkcijferhit is en ook op de Nederlandse MTV was te zien, weten we nog maar weinig van de show en de presentator. 

RuPaul Andre Charles (59) is zanger, acteur, model en ’s werelds meest beroemde drag queen. Hij bereikte in 1992 internationale bekendheid met zijn hit Supermodel (You better work). Later nam hij met Elton John een duet op die we allemaal kennen: Don’t go breaking my heart.

Naast het zingen deed RuPaul nog veel meer in de jaren negentig. Zo was hij in 1996 woordvoerder van MAC Cosmetics en werd hij in dezelfde periode het eerste drag queen supermodel ooit. Op televisie kreeg hij zijn eigen talkshow, The RuPaul show, die twee jaar werd uitgezonden. En alsof dat nog niet genoeg was, schreef hij in de jaren negentig ook nog een aantal boeken.

3 grote veranderingen in het nieuwe seizoen van Ik hou van Holland

RuPaul's drag race 

De reality-televisieserie RuPaul’s drag race, waarin RuPaul op zoek gaat naar de volgende drag superster, wordt sinds 2009 uitgezonden. Over de hele wereld heeft dit gezorgd voor een opleving bij de drag queens. Inmiddels zijn er al 12 'gewone' seizoenen achter de rug en een vijftal all star-reeksen. Het grote succes van de serie leverde RuPaul, die de rol speelt van gastheer, mentor én jurylid, een Emmy op. 

Fred van Leer

Begin augustus werd aangekondigd dat RuPaul’s drag race naar Nederland zou komen. RuPaul maakte dit zelf kenbaar in een van zijn video’s. "Vol trots kan ik vertellen dat mijn geliefde Drag Race naar Nederland komt. Met een gloednieuwe presentator en exclusief te zien bij Videoland. Binnenkort volgt meer informatie. Dus hou het in de gaten", zegt hij in het filmpje.

Niemand minder dan Fred van Leer gaat de Nederlandse variant van RuPaul’s drag race presenteren. Hij is door RuPaul zelf gevraagd om dit te doen. "Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik Drag Race Holland mag presenteren met de zegen van RuPaul. Wat een droom", vertelt Fred aan RTL Boulevard.

In het programma gaan tien van de meest glamoureuze drag queens met elkaar de strijd aan om te bepalen wie de eerste Nederlandse Drag Race Superstar wordt. De eerste aflevering van Drag race Holland verschijnt op vrijdag 18 september op Videoland.