Coronavirus: deze sportevenementen zijn afgelast of staan op de nominatie

Geplaatst op 26 Februari, 15:50

Het Coronavirus lijkt steeds meer landen in zijn greep te hebben. Evenementen worden her en der afgelast, zo ook in de sportwereld. Een overzicht.

Schaatsen: WK shorttrack

De wereldkampioenschappen shorttrack in Seoul zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus afgelast. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad zouden van 13 tot en met 15 maart de wereldtoppers – waaronder de Nederlanders Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting -  de strijd met elkaar aan. De internationale schaatsbond steekt daar nu echter een stokje voor. 

Knegt begrijpt de beslissing van de ISU wel. “De ijsbaan in Seoul was al een paar dagen dicht, hadden wij gehoord. Het is daarom onverantwoordelijk om met groepen atleten vanuit heel de wereld bij elkaar te komen op een plek die gevaarlijk is vanwege dit virus”, zegt de Fries in gesprek met het AD

Bondscoach Jeroen Otter baalt van de afgelasting, maar heeft ook begrip voor het besluit. "Hier werken we het hele jaar naartoe. Dit is een klap in het gezicht van veel atleten. Maar dit speelt wel al een aantal weken in ons achterhoofd en we begrijpen het wel natuurlijk”, zegt Otter bij de NOS. De publieke omroep zou verslag doen van het evenement in Seoul.

Wielrennen: Milaan – San Remo 

Met Milaan – San Remo staat een van de voorjaarsklassiekers op losse schroeven. De eendagskoers staat gepland voor 21 maart 2020, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus in Italië is directeur Mauro Vegni van organisator RCS Sport niet zeker of de wielerwedstrijd verreden wordt. 

“Er is geen plan B voor Milaan-San Remo. Het is kort dag, dus er is geen plan B. Ik hoop dat de piek snel daalt”, stelt Vegni, die ook verantwoordelijk is voor de Giro d’Italia die begin mei op de wielerkalender staat. "Daar kan ik nog niets over zeggen, al is het duidelijk dat we geen enkel risico zullen nemen als de situatie niet verbetert."

Het op de tocht staan van Milaan - San Remo is slecht nieuws voor Eurosport, dat de rechten van deze voorjaarsklassieker heeft binnengehengeld. De NOS heeft inmiddels geen rechten meer in haar bezit, vanwege een exclusieve deal van organisatiebureau RCS met Eurosport.

Voetbal: Serie A-duels 

De Italiaanse voetbalcompetitie is ook getroffen door het coronavirus. Afgelopen weekeinde werden Internazionale – Sampdoria, Atalanta Bergamo – Sassuolo, Hellas Verona – Cagliari en Torino – Parma afgelast. 

Internazionale komt donderdag in actie in het kader van de Europa League. De werkgever van Nederlander Stefan de Vrij speelt dan in het eigen Guiseppe Meazza tegen Ludogorets uit Bulgarije. En alle stoeltjes in het stadion blijven leeg, zo heeft de UEFA bekendgemaakt. Dit om alle risico’s vanwege het verspreiden van het coronavirus te vermijden.

Ziggo Sport heeft de rechten van de Italiaanse voetbalcompetitie in handen. Mochten er komend weekeinde wederom wedstrijden afgelast worden vanwege het coronavirus, moet de zender op zoek naar alternatieven uit de Engelse en Spaanse voetbalcompetitie, waarvan het ook de rechten in handen heeft. De Europa League is te zien bij RTL7 (Internazionale in samenvatting) en Fox Sports.

Hardlopen: Marathons 

Ook marathonlopers moeten op zoek naar alternatieven nu het coronavirus om zich heen grijpt over de hele wereld. Vrijdag 28 februari 2020 gaat de marathon van Tel Aviv niet door, waardoor 3.000 lopers gedupeerd zijn. Een dag later is ook de marathon van Tokio afgelast. 

De marathon van Jeruzalem, gepland op 20 maart, staat eveneens op losse schroeven. Deelnemers uit Azië konden sowieso niet deelnemen aan deze hardloopwedstrijd, omdat Israël al een inreisverbod uit deze landen had ingesteld. Eerder werden al de marathons van Hong Kong en Hainan afgelast.

Atletiek: WK indoor 

De WK atletiek indoor, die van 13 tot en met 15 maart 2020 zouden plaatsvinden in het Chinese Nanjing, gaan ook niet door vanwege het coronavirus. 

“We weten dat China er alles aan doet het virus onder controle te houden en we steunen hen bij al hun inspanningen. Het is voor ons echter noodzakelijk onze atleten, bonden en partners duidelijkheid te verschaffen in een complexe situatie”, stelt de internationale atletiekfederatie. “Het advies van ons medische team, dat in contact staat met de Wereldgezondheidsorganisatie, is om het evenement niet door te laten gaan.” 

Inmiddels is er voor de WK Atletiek een nieuwe bestemming gevonden. Het evenement is een jaar opgeschoven naar maart 2021. De NOS heeft de rechten van de WK atletiek in handen. De publieke omroep kan tot 2023 verslag doen van het wereldkampioenschap, maar de eerste kans daarop dit jaar is dus al verkeken.

Autosport: Formule 1 

De grote prijs van China vindt sowieso geen doorgang. De race In Sjanghai stond gepland op zondag 19 april, maar de FIA heeft de race tot nader order uitgesteld. 

"In samenspraak met gezondheidorganisatie WHO en de Chinese autosportbond hebben Formule 1 en de FIA deze maatregel getroffen om de gezondheid en veiligheid van deelnemers, medewerkers en fans te garanderen", meldt de autofederatie in een verklaring.

De race in China zou de laatste zijn voordat het Formule 1-circus naar Zandvoort komt voor de Dutch Grand Prix. De laatste keer dat een race werd geschrapt uit de Formule 1-kalender was in 2011, toen de grand prix van Bahrein geen doorgang vond vanwege de ‘Arabische lente’.

Mocht de Grand Prix van China niet doorgaan, blijft het voor Ziggo Sport bij het verslaan van 21 races dit seizoen. Nog altijd een prima aantal!

3x3-basketbal

Het olympisch kwalificatietoernooi van het 3x3-basketbal is eveneens uitgesteld vanwege het coronavirus. Het evenement, waaraan zowel de Nederlandse vrouwen- als mannenploeg mee zou doen, stond tussen 18 en 22 maart 2020 in India gepland.

Honkbal

Ook het Olympisch kwalificatietoernooi in Taichung en Dou Liu (Taiwan) is uitgesteld. Het honkbaltoernooi zou van 1 - 5 april plaatsvinden in het Aziatische land.

Zwemmen: Waterpolo

Van 8 tot 15 maart zou in het Italiaanse Triëst het Olympisch kwalificatietoernooi waterpolo plaatsvinden. Aangezien Italië is getroffen door het coronavirus is besloten hiervan af te zien. Een nieuwe datum is nog niet gevonden om het toernooi in te halen.