Zes sportdocumentaires die de sportleegte kunnen opvullen

Geplaatst op 18 Maart, 10:40

Kijken!

Vanwege het coronavirus is het voorlopig zoeken naar sport op televisie. Om de periode van afgelastingen door te komen hebben wij een mooi lijstje van sportdocumentaires opgesteld die je wat ons betreft direct moet gaan kijken!

Icarus (2017) - Netflix

Regisseur Bryan Fogel onderzoekt in Icarus het grootschalige en systematische drugsgebruik van Russische sporters. Daarbij krijgt hij hulp van een hooggeplaatste, maar opvallend loslippige Russische dopingarts. Hun samenwerking is op het scherpst van de snede en zeker niet zonder gevaar. Ze worden zelf ook in de gaten gehouden in de periode waarin ze het schandaal naar buiten willen brengen. Icarus werd in 2018 verkozen tot beste documentaire en ontving daarvoor een Oscar.

Senna (2010) – Netflix

Ayrton Senna was een pionier in de wereld van de Formule 1. De Braziliaanse autocoureur verlegde grenzen, vocht heroïsche gevechten uit met zijn teamgenoot Alain Prost en hij werd drie keer wereldkampioen. Tot het noodlot in 1994 toesloeg en hij door een crash om het leven kwam tijdens de grand prix van San Marino. De documentaire over het leven van Ayrton Senna maakt alleen maar gebruik van beelden zonder begeleidende voice-over of interviews, hetgeen voor een indrukwekkende documentaire zorgt. 

Jaap Stam – The perfect centre-half – FOX Sports

Jaap Stam groeide in zijn tijd als voetballer uit tot een van de beste, zo niet de beste verdediger van de wereld. De Kampenaar maakte een droomtransfer van PSV naar Manchester United en won met The Mancunians de Champions League. Ook werd hij onder Sir Alex Ferguson kampioen van Engeland. Uiteindelijk werd hij door de Schotse oefenmeester naar de uitgang gedirigeerd, waarna Stam in Italië bij Lazio Roma en later AC Milan zijn status van bikkelharde verdediger nog eens luister bij zette. In zijn loopbaan was Stam ‘the perfect centre-half’.

Formule 1: Drive to survive – Netflix 

Een bijzonder kijkje achter de schermen bij de koningsklasse van de autosport. Dat is Formule 1: Drive to survive. Het seizoen 2018 wordt in tien afleveringen belicht zonder restricties. Je kunt dus letterlijk met Max Verstappen meekijken tijdens zijn voorbereidingen, trainingen en races. Ook de onderlinge spanningen tussen de coureurs worden in beeld gebracht. Of je nou een liefhebber van Formule 1 bent of niet, deze documentaire moet je zeker bekijken!

The Lensky Project – FOX Sports

Jacob Lensky is een groot Canadees voetbaltalent. In zijn jonge jaren staan de Europese topclubs voor hem in de rij, waarna hij voor Celtic kiest. In Schotland kan de Canadees niet aarden, waarna hij terechtkomt bij Feyenoord. Uiteindelijk redt hij het in Rotterdam ook niet en nadat hij weggepest is, zweert hij het voetbal af. Bij FC Utrecht hoopt hij zijn droom alsnog waar te maken, maar wanneer de eenzaamheid hem grijpt, zoekt hij zijn toevlucht naar drank en drugs. Lensky is nog altijd verslaafd aan diverse middelen en weet zich maar niet uit de situatie te redden. FOX Sports gaat bij hem thuis langs om hem te portretteren.

La Familia - Ziggo Sport

In 2019 kende wielerploeg Jumbo-Visma groot succes met de winst van de Ronde van Spanje. De Sloveen Primoz Roglic schreef voor het eerst in zijn loopbaan de Vuelta op zijn naam. De voormalig schansspringer groeide in een tijdsbestek van vijf jaar uit van talent naar rondewinnaar en de camera's van Ziggo Sport hebben de wielerploeg gevolgd tijdens de winst van de derde grote ronde van het jaar. Unieke beelden van alles wat bij een wielerronde komt kijken met een absolute apotheose tot ontknoping!

https://www.guidinc.nl