Tip
The Golden Compass

SBS 9

Fantasy

SBS 9 21 mei 2021 22:30 - 00:40

Avonturen in parallel universum

Een magisch gouden kompas brengt Lyra naar een parallelle wereld vol bijzondere mensen en wezens. Van eigenzinnige wetenschappers tot een pratende ijsbeer en vliegende heksen.

Wanneer haar beste vriendje Roger verdwijnt, gaat weesmeisje Lyra (Dakota Blue Richards) naar hem op zoek. Zo komt ze terecht in een parellelle wereld.

The Golden Compass

In dit universum ontmoet ze allerlei bijzondere mensen en wezens. Van eigenzinnige wetenschappers tot een pratende ijsbeer en vliegende heksen.

Ze komt erachter dat de even mysterieuze als meedogenloze Magisterium hier de macht heeft. Van haar oom (Daniel Craig) krijgt Lyra in The Golden Compass een gouden kompas, een magisch apparaat dat niets anders doet dan de waarheid vertellen.

Ze ontdekt al snel dat het Magisterium iets te maken heeft met de verdwijning van Roger én vele andere kinderen. Haar zoektocht eindigt in een strijd waarin ze probeert de wereld te redden.

Special effects

The Golden Compass is gebaseerd op Northern Lights, het eerste boek uit de trilogie His dark materials van de Britse auteur Philip Pullman. Het is een prachtig vormgegeven verfilming, met fraaie special effects en een sterke cast (onder anderen Nicole Kidman en Daniel Craig). 

The Golden Compass won dan ook de Oscar voor beste visuele effecten. Vooral de scènes op de ijsvlakten zijn meesterlijk in beeld gebracht.

Over deze film

Titel

The Golden Compass

Premiere

2007

Regisseur

Chris Weitz

Acteurs & Actrices

Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards, Ben Walker, Ian McKellen

Scenario

Chris Weitz, Philip Pullman

Componist

Hugo Adams, Niv Adiri, Philippe Amouroux, Dafydd Archard, Ben Barker

Zender

SBS 9

Genre

Film

Subgenre

Fantasy

Land

GB/VS

Resolutie

1080i

Bekijk ook