Dit zijn alle winnaars in de historie van De slimste mens

Geplaatst op 14 December, 12:35

Overzicht

Maandag 14 december begint het winterseizoen van De slimste mens. Philip Freriks en Maarten van Rossem keren wie terug in hun favoriete rol op de Nederlandse televisie. Wie volgt nieuwslezeres Astrid Kersseboom op als winnaar van De slimste mens? En wie wonnen er allemaal eerder de kennisquiz? Dat lees je hier!

In 2006 zag De slimste mens het levenslicht bij Talpa. Linda de Mol presenteerde de kennisquiz en Cees Geel was de Maarten van Rossem van die tijd. De eerste editie was een prooi voor Jeroen Kijk in de Vegte, die won van Hans Beerekamp en Peter van der Vorst. De radioman deed in 2014 nog een keer mee aan de versie van KRO-NCRV, maar destijds verloor hij de finale. In 2006 won Bart Chabot het tweede seizoen. Hij versloeg Marc van der Linden en Dieter Troubleyn.

RTL

Na een pauze van drie jaar kwam De slimste mens, destijds omgetoverd tot De slimste, in 2009 weer op de buis. Ditmaal was RTL4 de host met Martijn Krabbé als presentator, terwijl Jan Verheyen de deskundoloog was. Anniko van Santen, het gezicht van Opsporing verzocht, werd uiteindelijk de winnaar. Jan Heemskerk werd tweede en Suzanne Bosman derde.

NCRV 

Na weer een pauze van drie jaar stapte de NCRV in. Toen werd het programma in de staat zoals we die nu nog altijd zien gegoten. Het programma kreeg de naam De slimste mens en Philip Freriks en Maarten van Rossem maakten voor het eerst hun opwachting. De finale ging tussen Arjen Lubach, Jan Rot en Mark Huizinga. Gouden Televizier-Ring-winnaar Arjen Lubach trok uiteindelijk aan het langste eind.

2013 

In 2013 werden er weer twee seizoenen in één jaar uitgezonden. Cabaretier Pieter Derks won de zomereditie van het programma door in de finale af te rekenen met zanger Charly Luske en Hanna Bervoets. De wintereditie was voor Owen Schumacher, die in de finale oud-winnaar Jeroen Kijk in de Vegte en Margriet van der Linden het nakijken gaf.

2014 

2014 was het jaar van Art Rooijakkers. De RTL-presentator won de zomereditie van de populaire kennisquiz door in de finale af te rekenen met Erik Dijkstra en Diederik Jekel. De wintereditie in datzelfde jaar werd gewonnen door Tom Roes, die in de finale zijn hielen liet zien aan Remco Veldhuis en Chris Zegers.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door De slimste mens (@deslimstemens_nl)

2015 

In 2015 won er weer een cabaretier de zomereditie van De slimste mens. Diederik Smit won, Nynke de Jong werd tweede en Daan Nieber eindigde op de derde plaats. Het winterseizoen werd gewonnen door journalist Eric Smit. Govert Schilling werd de runner-up, terwijl de derde plaats voor Ernst Daniël Smid was.

2016

George van Houts won in 2016 verrassend De slimste mens. Hij was in de finale de sterkere over journalisten Wytse van der Goot en Joël Broekaert. De wintereditie ging naar VVD-politicus Klaas Dijkhoff, die Hiske Versprille en Stefano Keizers versloeg.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door De slimste mens (@deslimstemens_nl)

2017

2017 was het jaar van Angela de Jong. De AD-journaliste was de sterkste van het deelnemersveld en versloeg in de finale Mischa Blok (tweede) en Thomas Olde Heuvelt (derde). De wintereditie was een kolfje naar de hand van Sander Schimmelpenninck. Hij versloeg De Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen en acteur David Lucieer.

2018

Het zomerseizoen van 2018 was voor Roelof de Vries. Hij versloeg Philip Huff en Anne Fleur Dekker in de finale. Het winterseizoen ging naar Peter Hein van Mulligen, die boswachter Arjen Postma en Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert versloeg.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door De slimste mens (@deslimstemens_nl)

2019

In 2019 was de hoofdprijs van De slimste mens weggelegd voor Rob Hadders. Hij was de meerdere over Kees van Amstel en Niña Weijers. Het daaropvolgende winterseizoen ging naar journaliste Marieke van der Zilver. Zij versloeg advocaat Khalid Kasem en voormalig theatermaker Marc de Hond.

2020 

In de meest recente editie van De slimste mens was NOS-nieuwslezeres Astrid Kersseboom de beste. Zij versloeg in de finale NOS-collega Jeroen Grueter. Derde werd operazangers Francis van Broekhuizen. De finale van De slimste mens werd door een recordaantal van 2,06 miljoen mensen bekeken.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door De slimste mens (@deslimstemens_nl)