De slimste mens

Het nieuwste seizoen van De Slimste Mens is te zien vanaf maandag 12 juli op NPO 2.

De finale wordt gespeeld op vrijdag 27 augustus.

Wat is de Slimste Mens?

De slimste mens is een tv-quiz waarin elke dag drie bekendere Nederlanders het tegen elkaar opnemen in verschillende speelronden. De winnaar is de deelnemer die aan het einde van de aflevering de meeste seconden wist te behalen. Hij of zij wordt dan 'de Slimste van de dag' en mag de volgende dag terugkomen.

De andere twee deelnemers nemen het op in het finalespel. Wie het eerst het aantal seconden van de ander op 0 krijgt, mag ook blijven. De andere speler gaat naar huis. 

Speelrondes Slimste mens

3-6-9: In deze ronde beantwoorden de spelers 10 algemene kennisvragen. Bij vraag 3, 6 en 9 krijgt de speler die het goede antwoord gaf 10 seconden.

Open Deur: Een bekende Nederlander vraagt wat de speler weet van een bepaald onderwerp. Er zijn vier goede antwoorden te geven.

Galerij: De spelers zien ieder 10 foto's binnen bepaald thema. Per goed geraden antwoord zin 15 seconden te winnen, maar ondertussen tikt de tijd ook weer weg.

Puzzel: In een beeld van 9 woorden moeten drie thema's gevonden worden.

Collectief geheugen: Elke deelnemer krijgt een fragment te zien en moet daarna roepen wat ermee te maken zou kunnen hebben. Hoe meer antwoorden, hoe meer secondes er te verdienen zijn. 

Jury en presentatie

Maarten van Rossem is het altijd kritische jurylid van het programma en Philip Freriks stelt de vragen.