Tip
Eye in the Sky

Canvas

Drama

Canvas 15 Januari 2021 21:20 - 23:00

Helen Mirren in het leger

Door de opkomst van gevechtsdrones – onbemande luchtvaartuigen – verandert oorlogvoering. De thriller Eye in the Sky gaat over de gevolgen van die verandering.

Vroeger was oorlog overzichtelijk. Soldaten konden de vijand als het ware in de ogen kijken. Door moderne technieken als drones – onbemande, op afstand bestuurde gevechtsvliegtuigen – komt daar verandering in.

Eye in the Sky

De bestuurder van zo'n drone zit ver weg van het slagveld naar een scherm te turen. Oorlog gaat zo bijna op een computerspel lijken. De thriller Eye in the Sky laat zien dat het niet zo simpel is.

De Britse kolonel Powell (Helen Mirren) heeft de leiding over een droneaanval op een huis in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In dat huis komt een aantal gezochte terroristen samen. 

Het doel van de actie is om hen op te pakken. De drone van de Amerikaanse dronepiloot Steve Watts (Aaron Paul) hangt in de lucht om de boel in de gaten te houden.

Als blijkt dat de terroristen bezig zijn met de voorbereidingen op een aanslag, verandert de aard van de missie: het doel is nu de terroristen uit te schakelen voor ze de aanslag kunnen plegen.

Alan Rickman

Net voordat Watts zijn raketten af wil vuren, duikt er een onschuldig meisje op bij het huis. De kans dat zij bij de aanval om het leven komt is groot. Weegt haar dood op tegen de levens die Powell en haar collega's kunnen redden door de terroristen uit te schakelen?

Zij en de andere militairen en politici die bij de aanval betrokken zijn, moeten onder grote tijdsdruk beslissen of Watts moet vuren. Dat is geen gemakkelijke afweging.

Zoals luitenant-generaal Benson (Alan Rickman in zijn laatste filmrol) zegt: “Zeg nooit tegen een soldaat dat hij de prijs van oorlog niet kent."

Over deze film

Titel

Eye in the Sky

Premiere

2015

Regisseur

Gavin Hood

Acteurs & Actrices

Helen Mirren, Alan Rickman, Aaron Paul, Barkhad Abdi, Faisa Hassan

Scenario

Guy Hibbert

Zender

Canvas

Genre

Film

Subgenre

Drama

Land

GB

Resolutie

1080i