Helen Mirren wil haar kunst terug in Woman in Gold

Waargebeurd

Geplaatst op 13 September, 10:16

In het waargebeurde Woman in Gold moet de Joodse familie Altmann in 1938 Oostenrijk ontvluchten. De nazi's pikken de waardevolle kunstcollectie van de Altmanns in.

Woman in Gold vertelt het verhaal van de Oostenrijkse Maria Altmann. Maria vluchtte op jonge leeftijd met haar man naar Amerika toen de nazi's Oostenrijk annexeerden. Haar ouders moest ze achterlaten in Wenen. Zo'n zestig jaar later woont Maria (Helen Mirren).

Oostenrijkse musea

Op de begrafenis van haar zus krijgt Maria oude brieven in handen. Zo komt ze erachter dat de nazi's in de oorlog de waardevolle kunstcollectie van de Altmanns hebben ingepikt.

Haar familie heeft eind jaren 40 geprobeerd om de gestolen kunst terug te krijgen. Zonder succes: de werken – waaronder het beroemde schilderij Woman in Gold (ook bekend als Portret van Adèle Bloch-Bauer I) van Gustav Klimt – bleven in verschillende Oostenrijkse musea.

Woman in Gold

In Woman in Gold sleept Maria de Oostenrijkse staat voor de rechter. De inzet: ze wil dat de gestolen kunstwerken weer familiebezit worden.

De jonge advocaat Randy Schoenberg (Ryan Gosling) staat haar bij.