Tip
Inglourious Basterds

Veronica

Oorlog

Veronica 5 Mei 2021 22:35 - 01:40

Nazi-jagen met Brad Pitt

Quentin Tarantino maakte met Inglourious Basterds een oorlogsfilm geheel in zijn stijl: vol onnavolgbare dialogen, mooie beelden en bloederig geweld.

Brad Pitt speelt Aldo Raine, een Amerikaanse militair en leider van de Inglourious Basterds. Deze Joodse nazi-jagers hebben als doel zo veel mogelijk hoofden te verzamelen. Hun reputatie doet veel Duitsers sidderen, berichten over hun slachtpartijen bereiken zelfs Hitler.

Inglourious Basterds 

Een van hun belangrijkste tegenstrevers is de sadistische SS-officier Hans Landa (Christoph Waltz). Hij doet zijn bijnaam – de Jodenjager – eer aan, door zijn niet aflatende klopjacht op ondergedoken Joden.

Niemand kan aan hem ontsnappen, tot het Shosanna wél lukt om hem te slim af te zijn.

Ze bouwt in Frankrijk een nieuw leven op als uitbater van een bioscoop. Als de nazitop die bioscoop uitzoekt voor de feestelijke première van de nieuwste propagandafilm, besluiten de Inglourious Basterds ook maar eens een filmpje te gaan pakken. 

Alle nazikopstukken bij elkaar, dat is een spekkie naar de bekkies van Aldo en zijn mannen. Ondertussen heeft Shoshanna zo haar eigen plannen om de première te verstieren.

Quentin Tarantino

Inglourious Basterds is losjes gebaseerd op de Italiaanse film The Inglorious Bastards uit 1978. Die film gaat over een groep Amerikaanse soldaten die in 1944 uit een krijgsgevangenenkamp ontsnappen. 

Ze zijn op weg naar Zwitserland. Onderweg proberen ze de geallieerden te helpen door een V2-raket van de nazi's te stelen.

De versie van Tarantino leverde maar liefst acht Oscarnominaties op. Christoph Waltz was de enige die ook daadwerkelijk met het felbegeerde beeldje naar huis ging: hij kreeg de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Over deze film

Titel

Inglourious Basterds

Premiere

2009

Regisseur

Quentin Tarantino

Acteurs & Actrices

Christopher Waltz, Mélanie Laurent, Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth

Scenario

Quentin Tarantino

Componist

Robert Althoff, Paul Aulicino, Gregg Baxter, Harry Cohen, Benjamin Dunker

Zender

Veronica

Omroep

VER

Genre

Film

Subgenre

Oorlog

Land

VS/D

Resolutie

1080i