Tip
Saving Mr. Banks

SBS 9

Tragikomedie

SBS 9 23 Februari 2021 20:30 - 22:30

Tom Hanks als Walt Disney

Twintig jaar heeft het geduurd voordat Walt Disney de schrijfster van Mary Poppins zover kreeg het te mogen verfilmen.

De dochters van Walt Disney (Tom Hanks) zijn gek op Mary Poppins. Ze vragen aan Walt, sterker nog, ze sméken hem het boek van schrijfster P.L. Travers (gespeeld door Emma Thompson) te verfilmen. Hij belooft zijn dochters plechtig het boek te verfilmen.

Saving Mr.Banks

Walt Disney is gewend veel voor elkaar te krijgen, maar het verfilmen van dit boek gaat niet zonder slag of stoot. Travers is namelijk niet van plan de filmrechten aan Disney te verkopen. 

Zij denkt dat Disney haar boek niet juist zal behandelen. Ze weigert haar levenswerk voor een paar centen te grabbel te gooien.

In Saving Mr. Banks zien we hoe Walt probeert duidelijk te maken dat hij toch echt het beste voorheeft met Mary Poppins. Het heeft dan wel wat jaartjes gekost, uiteindelijk gaat Travers overstag.

Walt Disney

Iedereen in Walt Disneys omgeving wist dat hij nogal veel rookte. Voor de buitenwereld probeerde hij dit altijd verborgen te houden.

Hij was bang dat hij het familievriendelijke imago van zijn bedrijf hiermee zou beschadigen. Walt Disney stierf in 1966 aan de gevolgen van longkanker.

Tom Hanks wilde Disney zo natuurgetrouw spelen, dus vond dat hij hem rokend moest portretteren. Maar toen Saving Mr. Banks werd gefilmd, vond de Disneystudio dit geen goed idee.

Als compromis zien we Hanks als Disney een keer kuchen en een keer een sigaret uittrappen.

Over deze film

Titel

Saving Mr. Banks

Premiere

2013

Regisseur

John Lee Hancock

Acteurs & Actrices

Emma Thompson, Tom Hanks, Annie Rose Buckley, Colin Farrell, Ruth Wilson

Scenario

Kelly Marcel, Sue Smith

Componist

Jeannette Browning, Rudi Buckle, Kay Colvin, Yann Delpuech, Brian Dinkins

Zender

SBS 9

Genre

Film

Subgenre

Tragikomedie

Land

VS/GB/Aus

Resolutie

1080i