Tip
Sudden Impact

SBS 9

Actie

SBS 9 16 Mei 2021 20:30 - 22:50

Clint Eastwood krijgt overplaatsing

In San Francisco is een seriemoordenaar actief. 'Dirty' Harry Callahan (Clint Eastwood) denkt hem op zijn eigen, onorthodoxe, wijze te kunnen pakken. Zijn superieuren vinden Callahan maar een lastpak en sturen hem weg.

Sudden Impact

Callahan krijgt in Sudden Impact overplaatsing naar San Paulo, een stadje aan de kust. Ook hier zitten ze niet op Harry te wachten. In San Paulo leert onze titelheld met Jennifer Spencer (Sondra Locke) kennen. Zij is nog steeds op zoek is naar de persoon die haar en haar jongere zus tien jaar geleden op brute wijze heeft verkracht.  Harry en zijn partner Horace (Albert Popwell) besluiten haar te helpen. 

Clint Eastwood 

Clint Eastwood had al veel succes met de vorige drie 'Dirty Harry'-films, maar dit vierde deel bracht het meeste geld in het laatje. Misschien wel omdat hij twee banen had op de set: naast dat hij de hoofdrol speelde, regisseerde Eastwood de film. Uiteindelijk hield hij zo'n 30 miljoen dollar over aan Sudden Impact. Al met al niet slecht.

Beroemde Quote

Sudden Impact bevat een van de bekendste uitspraken uit de filmgeschiedenis. In een scène zegt Callahan "Go ahead, make my day." In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt die quote dus niet uit de eerste Dirty Harry-film.

Over deze film

Titel

Sudden Impact

Premiere

1983

Regisseur

Clint Eastwood

Acteurs & Actrices

Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, Bradford Dillman, Paul Drake

Scenario

Joseph Stinson, Harry Julian Fink, Rita M. Fink, Dean Riesner

Componist

Rick Alexander, Bub Asman, Les Fresholtz, Robert G. Henderson, Donald F. Johnson

Zender

SBS 9

Genre

Film

Subgenre

Actie

Land

VS

Resolutie

1080i