Doorgeslagen machtsonderzoek in The Experiment

Geplaatst op 30 Juli, 16:16

In The Experiment zijn zesentwintig mannen de pionnen in een psychologisch experiment over macht. Ze worden willekeurig opgesplitst in een gevangenengroep en een bewakersgroep. Al snel blijkt dat macht het uiterste in ze naar boven haalt.

Adrien Brody speelt in The Experiment de anti-oorlogsstrijder en zelfbewuste Travis. Hij is een van de zesentwintig mannen die meedoen aan een machtsexperiment. De deelnemers worden willekeurig verdeeld in een gevangenengroep en een bewakersgroep in een nagebootste gevangenis. Zitten de mannen het hele experiment uit zonder de regels te schenden, dan krijgen zij elk 14.000 dollar.

The Experiment

De basisregel is simpel: de bewakers moeten zorgen voor orde, maar mogen geen geweld gebruiken. Als de gevangenen de autoriteit niet respecteren, moeten zij daar op een passende wijze voor gestraft worden. Wijken de mannen af van deze regel, dan schiet een rood licht aan en kunnen ze naar het grote geldbedrag fluiten.

Doorslaan

Michael Barris (Forest Whitaker) is ook een van de deelnemers. Hij is een 42-jarige man die bij zijn moeder woont en geen vlieg kwaad doet. In zijn rol als bewaker voelt hij zich oppermachtig en slaat gevaarlijk door. Adrien Brody is ingedeeld bij de gevangenen, die langzaamaan steeds meer onderdrukt worden. De tegendraadse man pikt deze vernedering niet.

Stanford

The Experiment is een remake van de Duitse film Das Experiment uit 2001, beide op basis van het boek Experiment black box van Mario Giordano. Dat experiment waar de hele film om draait, vond plaats aan de Universiteit van Stanford onder leiding van Philip Zimbardo. De resultaten wijken niet veel af van de keiharde gebeurtenissen die in de film te zien zijn. The Experiment laat zien hoe macht de mens door kan laten draaien en kan veranderen in een sadist. In 2015 verscheen nog een verfilming, The Stanford Prison Experiment, nu op basis van The Lucifer effect van Zimbardo zelf.