Tip
The Founder

Canvas

Biografie

Canvas 9 April 2021 21:20 - 23:10

Hamburgers happen met Michael Keaton

Hamburgertje happen? Dikke kans dat je dan bij die hamburgertent met de grote gele M uitkomt. Maar hoe is die keten eigenlijk zo groot geworden?

In 1940 openen de broers Dick en Mac McDonald een hamburgerrestaurant in de Californische stad San Bernardino. Inmiddels telt de McDonald's-keten wereldwijd een dikke 37.000 restaurants. The Founder duikt in de ontstaansgeschiedenis van 'de Mac'.

The Founder

De broertjes McDonald zijn de enige echte founders van McDonald's, maar zonder Ray Kroc zou de keten nooit zo groot zijn geworden als hij nu is.

The Founder richt zich voornamelijk op Kroc (Michael Keaton). In 1954 is hij een weinig succesvolle vertegenwoordiger die probeert milkshakemachines aan de man te brengen.

Als hij bij het restaurant van Dick (Nick Offerman) en Mac (John Carroll Lynch) komt, valt zijn mond open van verbazing: de snelheid en efficiëntie waarmee ze bij McDonald's hun burgers bereiden heeft hij nog nooit gezien.

Michael Keaton

Met hun concept hebben de McDonald-broers goud in handen, dat ziet Ray meteen. Hij is degene die voor de schaalvergroting gaat zorgen. Dankzij franchisenemers die Kroc binnen weet te hengelen groeit McDonald's als kool.

The Founder laat zien dat Kroc bereid was ver te gaan om McDonald's te laten groeien, veel verder dan Mac en Dick. Dat heeft uiteindelijk pijnlijke gevolgen voor de broers: Ray werkt ze langzaam maar zeker hun eigen restaurantketen uit.

Michael Keaton was tweede keus voor de rol van Ray Kroc. Hij kwam in beeld toen Tom Hanks bedankte voor de eer.

Over deze film

Titel

The Founder

Premiere

2016

Regisseur

John Lee Hancock

Acteurs & Actrices

Michael Keaton, Linda Cardellini, Nick Offerman, John Carroll Lynch, B.J. Novak

Scenario

Robert D. Siegel

Componist

Brandon Bak, Greg Crawford, Yann Delpuech, Kim Drummond, David E. Fluhr

Zender

Canvas

Genre

Film

Subgenre

Biografie

Land

VS

Resolutie

1080i