Tip
The King's Speech

Eén

Biografie

Eén 16 Januari 2021 21:10 - 23:00

Colin Firth stottert

In The King's speech hoopt prins Albert met de hulp van de controversiële spraakleraar Lionel Logue van zijn stotteren af te komen.

Prins Albert (Colin Firth) stottert al sinds hij nog maar een klein prinsje was. Aan spreken in het openbaar heeft 'Bertie' dan ook een broertje dood. Gelukkig leeft hij in de schaduw van zijn oudere broer, de kroonprins.

The King's Speech

Tot hun vader in 1936 overlijdt. Berties broer Edward (Guy Pearce) ziet op het laatste moment af van de troon.

Albert is de volgende in lijn. Hij heeft geen trek in het koningschap, maar hij heeft ook geen keus. 

Voor hij de troon kan bestijgen, moet Bertie – die straks als koning George VI door het leven zal gaan – toch echt van zijn gestotter afkomen. Een stotterende koning is immers geen porem.

Het is Alberts vrouw Elizabeth (Helena Bonham Carter) die in The King's Speech met de oplossing komt: ze stuurt haar man naar logopedist Lionel Logue.

Ervaringsdeskundige

Logue houdt er omstreden methodes op na. In het begin botert het niet echt tussen de stijve prins en de ontspannen therapeut.

Tot Albert begint te merken dat Logues vreemde technieken wel degelijk werken en ze uiteindelijk zelfs vrienden worden. Als Albert zijn eerste speech als koning moet houden, staat de therapeut aan zijn zijde.

The King's Speech won de Oscars voor beste regie, beste film beste acteur (Colin Firth) en beste scenario. Die laatste Oscar is extra bijzonder: scenarioschrijver David Seidler heeft zelf jarenlang gestotterd.

Over deze film

Titel

The King's Speech

Premiere

2010

Regisseur

Tom Hooper

Acteurs & Actrices

Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Derek Jacobi

Scenario

David Seidler

Componist

Peter Burgis, Joe Carey, Philip Clements, Andie Derrick, Jim Goddard

Zender

Eén

Genre

Film

Subgenre

Biografie

Land

GB/VS/Aus