Kijkers verbijsterd door heftige verhalen in 2Doc: Alleen Tegen de Staat

Televizier logo

Geplaatst op 21 september om 14:57

Documentaire

Toeslagenaffaire

De documentaire Alleen tegen de staat over de gevolgen van de toeslagenaffaire maakte maandagavond diepe indruk op de kijkers. Vijf moeders vertelden hoe door een grote fout hun leven totaal werd verwoest.

Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoual werden keer op keer vernederd, terwijl ze niets fout hadden gedaan. De vrouwen raakten hun geld, baan en in één geval zelfs een kind kwijt. De vrouwen luisterden in een zaaltje naar elkaars verhaal. Ze vertelden het complete verhaal, vanaf het moment dat de eerste vorderingsbrieven van de Belastingdienst hun leven voorgoed veranderde. 

Uit huis

Zo vertelde Janet, een van de gedupeerde moeders, dat haar zoon uit huis werd geplaatst. Ze vonden dat zij niet meer kon functioneren en dat ze te arm was om een kind groot te brengen. "Hij was vier toen het begon, hij is nu bijna vijftien", zei ze. "Hij weet niet hoe het is om gewoon kind te zijn. Dat hij niet meer hoeft na te denken of ik wel heb gegeten. Er zijn zoveel kinderen uit huis geplaatst door de hele toeslagenaffaire. Er moet voor worden gezorgd dat al die kinderen weer thuiskomen.”

Enorm geschrokken

Kijkers laten op social media weten enorm te zijn geschrokken van alle verhalen over vernedering, verlies van eigenwaarde, wantrouwen en depressies. Natuurlijk wisten ze grotendeels wel wat de gevolgen waren voor de gedupeerden, maar na het zien van de documentaire van Stijn Bouma werd pas duidelijk hoeveel impact de toeslagenaffaire heeft gehad op het leven van deze moeders en hun kinderen.

'Wat een ellende'

De kijkers zijn dan ook erg geraakt door de hartverscheurende verhalen. "De pijn van die dames gaat dwars door het beeldscherm je hart in. Mijn hemel, wat een ellende", schrijft een kijker op Twitter. Een ander reageert met: "Diep onder de indruk van de krachtige vrouwen die daarin hun verhaal deden."  

Bekijk ook