Özcan Akyol over zijn nieuwe programma: 'Knippen en interviewen tegelijk is lastig'

Televizier logo

Geplaatst op 4 Februari om 11:00

Informatief nieuws

Vanaf deze week gaat op dinsdag, woensdag en donderdag een kort interviewprogramma vooraf aan Nieuwsuur. Özcan Akyol vertelt over zijn plannen voor de dinsdagavond met De geknipte gast.

Tekst: Rebekka van Rij

Hoe ziet jouw programma eruit?
“In De geknipte gast ontvang ik wekelijks een andere prominente Nederlander – te beginnen met Thomas Erdbrink – die op het punt staat iets belangrijks mee te maken. Dat kan een schrijver zijn die net een boek heeft geschreven, een scheidsrechter die een belangrijke wedstrijd fluit of een presentator die begint met een nieuw tv-programma. Met hem of haar praat ik over wat er staat te gebeuren, terwijl ik diegene knip. Dit alles tegen het prachtige, filmische decor van een ouderwetse kapperssalon.”

Maar kun je zelf dan knippen?
“Ik kan niet alleen schrijven en interviewen, maar ook knippen. Wij waren vroeger arm, en naar de kapper gaan was duur. Dus kochten we een tondeuse en gingen we – de jongens uit de buurt – elkaar knippen. Je leert het vanzelf, als je dat al die jaren bij elkaar doet. Inmiddels ga ik al jaren gewoon naar de kapper, waar ik me eigenlijk gedraag als een interviewer die geknipt wordt. Omdat ik al die tijd niet meer geknipt heb, heb ik de afgelopen maanden wel wat lessen gevolgd. Dat knippen lukt dus wel, maar het is lastig om tegelijkertijd te knippen en te interviewen. Je moet én goed luisteren én zorgen dat de geïnterviewde goed voor de dag komt. Echt multitasken.”

Waarom interviewen in een kapsalon?
“Er bestaat in zo’n setting meer intimiteit tussen mij als vragensteller en de geïnterviewde. Ik raak mijn gast ook aan, maar dat is niet per se onnatuurlijk; dat gebeurt bij de kapper ook. Door de intimiteit verloopt zo’n vraaggesprek heel anders dan wanneer je tegenover iemand zit en je elkaar maar zit aan te staren. Het levert andere gesprekken op, met een ongedwongen karakter.”

De geknipte gast | NPO 2 | 21.05 uur