Van FOX Sports naar ESPN: wie is wie bij de sportzender?

Geplaatst op 22 Januari om 12:00

Sport

Overzicht

FOX Sports heeft een naamswijziging doorgevoerd. De sportzender heet vanaf 1 januari ESPN. De naamsverandering is een gevolg van de overname van het meerderheidsaandeel in Eredivisie Media & Marketing (EMM) door The Walt Disney Company in 2019. Voor als je wil weten wie er bij ESPN werkt hebben wij een overzicht voor je gemaakt.

ESPN is relatief nieuw in Nederland, maar de Amerikaanse sportzender bestaat al ruim veertig jaar. ESPN is vooral befaamd en geroemd om allerlei hoogstaande documentaires zoals The Last Dance (Michael Jordan & The Chicago Bulls), Lance (Lance Armstrong), Be Water (Bruce Lee) en The Life and Trials of Oscar Pistorius, waarvoor ESPN allemaal prijzen won.

Presentatoren

Het presentatieteam herbergt een behoorlijk aantal vaste gezichten. Een van de bekendste presentatoren is Jan Joost van Gangelen. De 46-jarige Hilversummer werkte eerder al bij de NOS en Talpa alvorens hij aan de slag ging bij FOX Sports. Hij is een zoon van de in 2004 overleden sportjournalist Dick van Gangelen. 

Collega Toine van Peperstraten werkte net als Van Gangelen lang bij de NOS. Hij stapte in 2013 na een dienstverband van 20 jaar over naar FOX, waar hij dus aan zijn achtste jaar bezig is. De prins van het presentatiegilde van ESPN is Milan van Dongen. Hij begon langs de lijn bij diverse wedstrijden, maar heeft inmiddels op zondagochtend een vast programma met Goedemorgen Eredivisie

ESPN maakt daarnaast ook gebruik van diverse vrouwelijke presentatrices. De bekendste is Hélène Hendriks. De voormalig tophockeyster maakte jarenlang samen met Van Gangelen het zaterdagavondprogramma De Eretribune, maar in 2018 besloot ze om als freelancer verder te aan. Hendriks doet sindsdien de Champions League bij SBS6/Veronica en is af en toe nog te zien bij ESPN. Naast Hendriks zijn Aletha Leidermeijer en Fresia Cousiño Arias de andere dames. 

Het presentatieteam wordt gecompleteerd door Pascal Kamperman (Nederlands elftal), Maarten van Os (tweede divisie) en Cristian Willaert (Bundesliga). 

Analisten 

Bij alle livewedstrijden op ESPN zet de zender een groot pallet aan analisten in. Onder hen oud-internationals Ronald de Boer, Hedwiges Maduro en Arnold Bruggink. Zij zitten vaak samen aan tafel met Kenneth Perez (Ajax, AZ, PSV, FC Twente) en Kees Kwakman (FC Volendam, NAC Breda, FC Groningen).

Ook Mario Been, Gertjan Verbeek, Ali Boussaboun, Hans Kraay jr. en Leonne Stentler geven meer dan eens hun mening over het nationale en internationale voetbal dat wordt uitgezonden op ESPN.

Verslaggevers 

Langs de velden worden er voorbeschouwingen, interviews, analyses en nabeschouwingen gemaakt rondom de wedstrijden. Vaste gezichten zijn Aletha Leidelmeijer, Fresia Cousiño Arias, Milan van Dongen, Hans Kraay jr., Leo Oldenburger, Toine van Peperstraten, Pascal Kamperman, Vincent Schildkamp en Cristian Willaert. 

Commentatoren 

Iedere wedstrijd op ESPN wordt van commentaar voorzien. De sportzender gebruikt daarvoor maar liefst 23 professionals. Onder anderen Mark van Rijswijk, Vincent Schildkamp, Leo Oldenburger, Leo Driessen en Sjors Blaauw zijn zeer regelmatig te horen doordeweeks en in het weekend. 

Daarnaast maakt ESPN ook gebruik van een aantal freelancers. Zo helpen René van den Berg, Bert Kous & Bert van Losser bij de wedstrijden van de tweede divisie, zijn Ronald Buijs en Ronald van Dam de mannen voor de Superbowl en verzorgen Abe Kuijl, Robbert Reimering en Marcella Mesker het commentaar bij het tennis. 

Ook David Endt, de oud-teammanager van Ajax en liefhebber van het Zuid-Amerikaanse voetbal en good old Evert ten Napel zijn zo nu en dan te horen op ESPN. Naast hen nemen ook Ronald van der Geer, Onno Hansum, Krijn Schuitemaker, Thomas Schuurman, Michiel Teeling, Koert Westerman en Martijn van Zijtveld de microfoon ter hand voor ESPN.