Voorbeschouwing Vuelta 2021: Ronde met religieus karakter

Geplaatst op 14 Augustus om 8:00

Sport

Ronde van Spanje

Met een start ín een kathedraal en een finish in een bedevaartsoord heeft de Vueltaparcours dit jaar een religieus karakter. De renners krijgen onderweg ook genoeg bergen om tegenop te zien.

De Giro d’Italia en de Tour de France waren dit jaar mooie rondes, maar veel spanning rond de eindzege was er eigenlijk niet. Egan Bernal won de Italiaanse koers met overmacht en Tadej Pogacar zag in de Tour de concurrentie letterlijk wegvallen. Het zou dus zomaar kunnen dat de derde grote wielerronde van het jaar de interessantste wordt. Bernal en Pogacar gaven eerder al aan wel oren te hebben naar een rondje fietsen in Spanje, net als de in de Tour zo onfortuinlijke Primoz Roglic.

Fabio Jakobsen

Daarmee staan, als alles goed gaat, de drie sterkste ronderenners van het moment aan de start in de Vuelta. En zoals wel vaker het geval is in deze koers: het wordt klimmen geblazen. Al in de derde etappe finishen de renners op de Picón Blanco, een flinke berg. Later staan bijvoorbeeld nog de gevreesde beklimmingen van de Alto de Velefique, de Gaminiteiru en de Lagos de Covadonga op het schema. Naast al dit geklauter speciale aandacht voor Fabio Jakobsen, die na zijn afschuwelijke valpartij zijn rentree maakt in een grote ronde. Als hij het aandurft, liggen er zes sprintritten op de Nederlander te wachten.

Tijdrit

De organisatie heeft ervoor gezorgd dat er tijdens de uitzending ook nog het nodige te zien is op het gebied van natuur en cultuur. Dat begint al in de eerste etappe, want het startschot voor de proloog klinkt ín de kathedraal van Burgos. Andere kijktips voor onderweg: het fraaie kasteel van Belmonte in rit 5, het oogverblinde uitzicht over de Middellandse Zee vanaf het Balcón van Alicante in etappe 7 en de woeste natuur van de eerdergenoemde Lagos de Covadonga in rit 17. Naast de start heeft ook de finish van de Vuelta een religieus tintje: de ronde eindigt dit jaar in bedevaartsplaats Santiago de Compostella met een tijdrit.

De Vuelta zie je vanaf zaterdag 14 augustus drie weken lang dagelijks bij Eurosport. De uitzending van etappe 1 start om 17.35 uur. Ook CANVAS doet verslag van de Vuelta 2021. De uitzending op zaterdag start om 18.50 uur.

Bekijk ook