Tip
Checken of Skippen: de documentaire Schumacher op Netflix

Guidinc logo

Geplaatst op 20 september, 15:30

Michael Schumacher is misschien wel de beste coureur uit de historie van de Formule I en hij had een betere documentaire verdiend dan deze.  

Toen bekend werd dat de familie van Michael Schumacher haar medewerking zou verlenen aan de documentaire Schumacher, was dat eigenlijk al slecht nieuws. Doorgaans betekent dat een kritiekloze, brave documentaire en dat is precies wat we krijgen met Schumacher. 

Senna, Schumacher, Hamilton

Michael Schumacher werd zeven keer wereldkampioen in de Formule 1 en behoort met Ayrton Senna en Lewis Hamilton tot de legendes van de sport. Schumacher was een complexe man. Eentje, die in tegenstelling tot de meeste F1-coureurs, zichzelf op eigen kracht, zonder familiegeld omhoog moest zien te werken. Daarvoor moet je nietsontziend zijn en dat was de Duitser. 

Mooie racebeelden

Die karaktereigenschap wordt af en toe aangestipt in de documentaire, waarin veel mooie racebeelden te zien zijn. Schumacher deinsde er bijvoorbeeld niet voor terug concurrenten rücksichtlos van de baan te rijden. Maar de nadruk ligt toch vooral op zijn doorzettingsvermogen en zijn toewijding aan vrouw Corinna en kinderen Mick en Gina-Maria, die ook aan het woord komen. 

Ongeluk

De documentaire blijft dus oppervlakkig met veel 'talking heads' van collega-coureurs die heel weinig toevoegen. Maar er is iets ergers aan de hand met Schumacher. De meeste kijkers zullen weten dat de coureur ten val kwam tijdens een ski-ongeluk in 2013, met zijn hoofd op een steen belandde en sindsdien waarschijnlijk in vegetatieve toestand verkeert.

Olifant in de kamer

Waarschijnlijk, want daar blijft de familie Schumacher ook in deze film bijzonder vaag over. Dat had Michael zo gewild, is de redenering. Kijkers die niet weten wat er met Michael Schumacher is gebeurd, zullen in totale verwarring achterblijven. Het blijft een reuze olifant in de kamer. 

Vage teksten

In plaats daarvan krijgen we vage en nietszeggende teksten van echtgenote Corinna over de therapie die zij en Michael doen en dat ze er wel veel is veranderd sinds 2013 maar dat ze nog steeds zoveel mogelijk samen ondernemen als familie. Ayrton Senna kreeg een paar jaar geleden een prachtige documentaire. Dat hadden we Michael Schumacher ook gegund. 

Conclusie

- Saai
- Het had zoveel beter kunnen zijn
+ Spectaculaire racebeelden

Score

1 van de 5 sterren

Checken of Skippen?

Skippen

Bekijk ook