Tip
Extra aflevering van De Kinderen van Ruinerwold bij NPO Start

Geplaatst op 16 April, 16:52

Zo gaat het nu met ze

Door de grote belangstelling voor de NPO-documentaireserie De kinderen van Ruinerwold heeft maker Jessica Villerius een extra aflevering gemaakt. Daarin vertellen de vier oudste kinderen over hoe zij één voor één uit het gezin ontsnapten en hoe het hen sindsdien is vergaan.

Edino en Israel van 'Ruinerwold' bij De Vooravond

De vierdelige documentaireserie De kinderen van Ruinerwold hield de afgelopen weken de gemoederen in Nederland flink bezig. Niet zo gek: in de serie wordt eindelijk duidelijk hoe het nou echt zit met dat 'spookgezin' uit in de inmiddels wereldberoemde Drentse boerderij. De 'kinderen' - ze zijn allemaal volwassen - wilden de docu graag maken om een einde te maken aan de wilde verhalen die sinds 2019 de ronde doen in de media. Al blijkt de waarheid niet minder gruwelijk.

Straffen van vader

De vier oudste kinderen, waarvan er drie ooit wel naar school gingen en al ruim voor 2019 ontsnapten, vertellen in de reeks hoe zij opgroeiden in constante angst voor vader Gerrit Jan. Hij probeerde een soort eigen evangelie in stand te houden, met zijn kinderen als volgelingen. Shin, Mar Jan, Edino en Israel vertellen hoe meedogenloos de vader hen strafte als iets in hun gedrag hem niet aanstond. Bewaard gebleven videobeelden van vroeger maken alles zo mogelijk nog indrukwekkender. 

Jessica Villerius

Toch bleven veel kijkers na de slotaflevering met vragen zitten. Want hoe waren de drie oudsten nou eigenlijk ontsnapt? Waarom grepen zij niet eerder in? En hoe is het hen vergaan sindsdien? Gesprekken daarover bleken wel degelijk gevoerd en opgenomen, maar pasten niet in de vierdelige serie op NPO 1. Maker Jessica Villerius (o.a. Emma wil leven, Breaking Meth) monteerde daarom een extra, vijfde aflevering in elkaar. Daarin wordt duidelijk dat de sympathieke jongvolwassenen het ondanks hun sterke voorkomen allesbehalve makkelijk hebben (gehad) met hun valse start in het leven. 

De extra aflevering van De Kinderen van Ruinerwold is te zien via NPO Start