Tip
Het is officieel: HBO Max komt naar Nederland

Guidinc logo

Geplaatst op 6 oktober, 13:46

Het was al een poosje bekend dat de Amerikaanse streamingdienst HBO Max internationaal gaat. Sinds vandaag is het ook zeker dat de streamingdienst van HBO volgend jaar naar Nederland komt. Wij leggen uit wat dat betekent voor de Nederlandse kijker.

Home Box Office ofwel HBO is een Amerikaans abonneekanaal dat al sinds de jaren zeventig bestaat en in de jaren negentig scoorde met titels als The Sopranos, The Wire en Sex and the City. Ook is HBO de naam achter Game of Thrones, wat misschien wel de meest succesvolle en volgens velen beste serie is van de afgelopen tien jaar.

Deal met Ziggo 

In Nederland is het niet mogelijk om een abonnement te nemen op HBO. Wel zijn veel HBO-programma's te zien bij kabelaanbieder Ziggo. Ziggo-abonnees kunnen een pluspakket - Ziggo Movies & Series XL - afnemen waarmee topseries als Game of Thrones, Chernobyl en Succession kunnen worden gestreamd. Deze content is 'exclusief': wie geen abonnee is bij Ziggo, kan de series en films van HBO dus niet zien.

Veel kijkers vonden Chernobyl de beste serie van het jaar

HBO Max

Vorig jaar begon HBO in Amerika zijn eigen streamingdienst: HBO Max. Abonnees krijgen daarmee toegang tot de bibliotheek van oude en nieuwe HBO-programma's, maar ook tot originals die exclusief voor HBO Max worden gemaakt. Voorbeelden zijn de sf-serie Raised by Wolves van Ridley Scott, The Flight Attendant met Kaley Cuoco uit The Big Bang Theory en de reünie van Friends. Deze titels zijn in Nederland niet bij Ziggo te zien, wat nogal afbreuk doet aan de waarde van het Movies & Series XL-pakket.

Uitrol

Het grote nieuws is dus dat HBO Max als losse streamingdienst naar Nederland komt, en dus beschikbaar zal zijn voor iedereen. Het maakt dan dus niet uit wie je tv- of internetaanbieder is: je kunt altijd een abonnement op HBO Max afsluiten. Na de lancering in eigen land werd HBO Max uitgerold in Latijns-Amerika en vanaf 26 oktober is de dienst ook in Europa beschikbaar in Scandinavië en Spanje. Begin 2022 komen daar de landen van oostelijk Europa bij, en later in het jaar onder andere IJsland, Griekenland en - jawel - Nederland.

HBO Max kondigde zijn komst aan op Twitter

Duurt lang

Waarom moet het allemaal zo lang duren voordat HBO Max naar ons land komt? Dat komt dus door die exclusieve deal van HBO en Ziggo. Die moet eerst aflopen voordat de Nederlandse distributierechten op de series vervallen en weer in handen komen van HBO. Pas dan kan HBO er zelf mee aan de slag in Nederland. Het had trouwens nog erger kunnen zijn. In bijvoorbeeld Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk heeft HBO een deal met Sky, waardoor de rechten pas in 2025 terugkeren naar HBO. In die landen moet de kijker dus nog vier jaar wachten totdat ze een abonnement op HBO Max kunnen nemen. Schade!

Wat zie je op HBO Max?

Wat mag je volgend jaar van HBO Max verwachten? Allereerst natuurlijk de bestaande series van HBO en originals van HBO Max, maar er staat nog veel meer op stapel. Zo is de Game of Thrones-prequel House of the Dragon al aangekondigd. Ook kunnen fans genieten van And Just Like That..., een vervolg op Sex and the City. Verder presenteerde HBO Max al een voorproefje van Peacemaker, een nieuwe actieserie met John Cena. Wat HBO Max in Amerika heel aantrekkelijk maakt zijn de films van Warner Bros., die op de streamingdienst te zien zijn op dezelfde dag dat ze in de bioscoop verschijnen. Dat was onder meer het geval met Godzilla vs. Kong, The Conjuring: The Devil Made Me Do It, de Sopranos-prequel The Many Saints of Newark en het sf-epos Dune. Of diezelfde constructie straks ook in Nederland gaat gelden is nog onduidelijk. Als dat het geval is, zullen bioscoophouders daar niet blij van worden.

Een voorproefje van House of the Dragon met Emma D'Arcy en Matt Smith

Wanneer komt HBO Max?

Nederland zit niet in het rijtje van Europese landen dat al begin 2022 toegang krijgt tot HBO Max. Daarom denken we dat de dienst over ongeveer een jaar naar ons land komt, in het najaar van 2022.

Wat gaat HBO Max kosten?

In de EU-landen waar HBO Max op 26 oktober van start gaat kost de dienst 8,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar. Voor het eerste jaar geldt voor nieuwe klanten een korting van dertig procent. Het is aannemelijk dat we in Nederland ongeveer hetzelfde gaan betalen, maar daar geeft de dienst pas volgend jaar duidelijkheid over. Qua prijs is HBO Max dus vergelijkbaar met Disney+. Nieuwe content wordt voornamelijk in 4K Ultra HD aangeboden. 

De vriendinnen uit And Just Like That...

Ziggo-abonnees

En wat gebeurt er met de Ziggo-abonnees die HBO konden kijken via Ziggo Movies & Series XL? Ook die zullen straks een abonnement op HBO Max moeten nemen als ze hun series nog willen blijven kijken. Het aanbod verdwijnt namelijk bij de kabelaanbieder. Dat deze op zoek is naar een vervangend aanbod lijkt aannemelijk, maar dat zal nog niet meevallen. De meeste aantrekkelijke content is namelijk al in handen van een aantal grote spelers, die inmiddels allemaal actief zijn met eigen streamingdiensten.

Bekijk ook